Ο βρέθηκε στην για συνομιλίες σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2017.

Κατά την επίσκεψη του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο κ. Μπουτάρης παραχώρησε συνέντευξη στη Hurriyet, όπου όπως αναφέρει το δημοσίευμα μεταξύ άλλων είπε ότι «δεν με ενδιαφέρει αν ο ήταν φονιάς ή όχι».

Στη συνέντευξη του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε την αύξηση των Τούρκων τουριστών στην Θεσσαλονίκη σε 5.000 πέρυσι στις 10 Νοεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Η Θεσσαλονίκη ήταν μία συντηρητική πόλη και υπάρχει εξήγηση σε αυτό. Έχουμε τον κομμουνιστικό κίνδυνο, έχουμε τον τουρκικό κίνδυνο. Όλα αυτά είναι παρεξηγημένα. Όταν δημιουργείς έναν εχθρό, αποσπάς την προσοχή από τα καθημερινά προβλήματα» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης σχετικά με την κριτική που έχει δεχτεί για τις τουρκικές επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης:   Ο Ερντογάν αμφισβητεί και πάλι τη συνθήκη της Λωζάνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως αναφέρει η Hurriyet, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο να είναι η πόλη όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Έχουμε δημιουργήσει έναν μύθο για τον Κεμάλ Ατατούρκ ότι ήταν φονιάς. Τώρα, αυτό που λέω στους πολίτες είναι ότι δεν με ενδιαφέρει αν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν φονιάς ή όχι. Δεν με ενδιαφέρει αν ήταν καλός ή όχι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι όπως οι Έλληνες επισκέπτονται την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα και αποτίουμε σεβασμό στη γη των προγόνων μας. Έτσι και οι Τούρκοι έχουν το ίδιο συναίσθημα για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ο πατέρας της Τουρκίας. Θέλουν να έρθουν να επισκεφτούν τη γενέτειρά του. Επομένως, θα σας δώσω την ευκαιρία αυτή. Όσο οι Τούρκοι έρχονται εδώ, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα δει ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να μας σκοτώσουν και ότι δεν θέλουν πόλεμο. Νοιώθουν ότι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ότι τα πράγματα αμβλύνονται. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία διαφορετική ατμόσφαιρα τώρα».

«Οι Τούρκοι και οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Πρέπει να ζήσουμε μαζί για πάντα. Πρέπει να ζούμε ως γείτονες, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.