Μυτιλήνη: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εργασίες πεδίου για τη διερεύνηση της παλαιολιθικής κληρονομιάς της Λέσβου.
«Σε πείσμα των δύσκολων καιρών και με αταλάντευτη αφοσίωση στην ερευνητική του αποστολή, το Πανεπιστήμιο Κρήτης πραγματοποίησε έρευνα στον Δήμο Δυτικής Λέσβου», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του προγράμματος, καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου.
Η αποτελούμενη από διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές Αρχαιολογίας ομάδα σάρωσε το έδαφος σε περιοχές γύρω από τον Κόλπο της Καλλονής και τη νότια Λέσβο και εντόπισε λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλαιολιθικοί κάτοικοι. Σύμφωνα με την κ. Γαλανίδου, «τα ευρήματα της φετινής έρευνας εμπλουτίζουν τη διαθέσιμη γνωστή συλλογή από το Λισβόρι, διευρύνουν τον χάρτη της Παλαιολιθικής Λέσβου και διαφωτίζουν την παρουσία των προϊστορικών ανθρώπων και σε άλλες περιοχές του νησιού».
Σημειώνεται, ότι η αρχαιολογική ομάδα εργάστηκε τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής προστασίας, που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Το πρόγραμμα «Παλαιολιθική Λέσβος» πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση των Πανεπιστημίου Κρήτης, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με τη χορηγία των Aegean Αirlines, Hellenic Seaways και ANEK Lines/Blue Star Ferries.
Η ερευνητική ομάδα, με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί ιδιαιτέρως τις αστυνομικές Αρχές Πολιχνίτου και Αγιάσου για την άψογη συνεργασία κατά την περίοδο του εγκλεισμού. «Όπως κάθε χρόνο, η φετινή έρευνα πεδίου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την αμέριστη ηθική στήριξη των κατοίκων του Λισβορίου, του προέδρου της τοπικής κοινότητας, Θεόδωρου Χατζηπαναγιώτη και του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Δαμανδρίου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά» καταλήγει η ανακοίνωση.