Νέα δεδομένα στο μέτωπο του μεταναστευτικού προκαλεί η επιδείνωση της πολεμικής σύρραξης Τουρκίας Συρίας. Μετά τις αλλεπάλληλες πολεμικές επιχειρήσεις εκατέρωθεν και την απόφαση Ερντογάν να αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες να διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα, αναμένεται νέο προσφυγικό κύμα που θα επιχειρήσει να βρει ευρωπαϊκή διέξοδο μέσω της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει πιο δραστικά το θέμα μέσα από τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας, την κατάργηση των ανοιχτών και την καλύτερη δυνατή φύλαξη των συνόρων.

Μετά τα ευτράπελα των τελευταίων ημερών σε Λέσβο και Χίο με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του το θέμα του Μεταναστευτικού και ετοιμάζει επί τόπου αυτοψίες στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, στέλνοντας σαφή μηνύματα ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω.

Το θέμα αυτό που αδιαμφισβήτητα είχε αρχικά υποτιμηθεί από την κυβέρνηση φαντάζει πλέον πιο σύνθετο από ότι κανείς μπορούσε να φανταστεί.

Στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Ωστόσο, το βάρος δίνεται πλέον στην επίτευξη χειροπιαστών αποτελεσμάτων που θα οδηγήσει στην ομαλοποίηση της κατάστασης και της αποκλιμάκωσης της έντασης στα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταβαίνει στον Έβρο, ενώ αναμένονται περαιτέρω κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.