: Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε την Κυριακή ότι θα επιμείνει να επιδιώκει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, παρότι η συμμετοχή στο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα της Κυριακής δεν ξεπέρασε το 50% του εκλογικού σώματος που απαιτείτο ώστε να θεωρηθεί έγκυρο.

Κατά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του ναι και το 5,71% υπέρ του όχι, αλλά ήταν τα σχεδόν δύο τρίτα του εκλογικού σώματος που δεν ψήφισαν εκείνα που κατάφεραν βαρύ πλήγμα στον Ζάεφ. Η συμμετοχή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, πάντως υπολογιζόταν νωρίτερα ότι ανήλθε στο 36,6%.

– Καταθέτουν διπλό προσχέδιο προϋπολογισμού

Τελικά επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες -και μάλλον πιο ενημερωμένες- φωνές εντός της κυβέρνησης, καθώς φαίνεται ότι στο παρά 1’ επικράτησε η άποψη ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση μια σύγκρουση με τους Ευρωπαίους για τις συντάξεις θα ήταν άσκοπη, αφού θα ισοδυναμούσε με σύγκρουση με τον τοίχο.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση, καθ’ υπόδειξιν του υπουργείου Οικονομικών, «μαζεύει» τις διαρροές της Παρασκευής και καταθέτει Προσχέδιο με διπλό σενάριο για τις συντάξεις, προκειμένου αφενός να καθησυχάσει τις ανησυχίες των «έξω» ότι ετοιμάζεται να σηκώσει μπαϊράκι αφετέρου να μην ακυρώσει το αφήγημα στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις την Πρωτοχρονιά. Συν τοις άλλοις, ουδείς αναλάμβανε την ευθύνη να μπλέξει η Ελλάδα ακόμα περισσότερο στην ιταλική κρίση, που σήκωσε τα πρώτα κύματα στις αγορές την Παρασκευή.

Το πρώτο σενάριο θα συμπεριλαμβάνει την εξοικονόμηση των περίπου 2,1 δις ευρώ (σε καθαρή βάση) από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, καθώς και τα περίπου 1,9 δις ευρώ για την κάλυψη των αντίμετρων, δηλαδή όσα ακριβώς ψηφίστηκαν το 2017 και συμπεριλήφθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο. Αυτό που θα αλλάξει είναι η πρόβλεψη για το πλεόνασμα, που θα είναι υψηλότερη από το 3,96% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 4,2%. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πλευρά θέλει να δείξει ότι ακόμα κι αν ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις (και φύγουν τα αντίμετρα) δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος για 3,5%, γράφει το iefimerida.gr.

– Εντοπίστηκε σώος ο 27χρονος που αγνοούνταν στην Εύβοια

Σώος εντοπίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 27χρονος, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί το βράδυ της Παρασκευής στην Εύβοια, όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής τον εντόπισαν με κυάλια σε ένα ανάχωμα στη μέση του χειμμάρου. Απο τη φωνή και από την όψη, αν και η απόσταση είναι μεγάλη, πιστεύουν ότι πρόκειται για τον 27χρονο που αγνοούνταν.

Η προσέγγιση του νεαρού είναι αρκετά δύσκολη και σε πρώτη φάση γίνεται με δύτες.

– Ο Καμμένος θριαμβολογεί: Ακυρο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Θριαμβολογεί ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, χαρακτηρίζοντας ως «αποτυχημένο» και «άκυρο» το δημοψήφισμα» στην ΠΓΔΜ λόγω χαμηλής συμμετοχής. Παράλληλα, ξιφουλκεί κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο twitter.

– «Ντου» του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα

Μια ακόμη «καταδρομική» επιχείρηση πραγματοποίησαν μέλη του Ρουβίκωνα. Αυτή τη φορά, στόχος ήταν το σπίτι του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ομάδα μελών της αναρχικής συλλογικότητας έφτασαν με μηχανάκια έξω από το σπίτι του πρέσβη, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην ΓΑΔΑ σημειωτέον, πέταξαν τρικάκια και έφυγαν.

Σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανήρτησαν κείμενο στο οποίο εξηγούν τους λόγους της «παρέμβασης».