: Η συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου, κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, «να πέσουν οι τόνοι» στην αντιπαράθεση των πολιτικών τους στο Μακεδονικό, αλλά και γενικότερα στις (εμφανιζόμενες ως…) τεταμένες σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, παραβιάστηκε χθες εκκωφαντικά με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας από την Ουάσινγκτον.

Την ώρα που η κυβέρνηση (στην οποία μετέχει ο κ. Καμμένος) επιμένει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο ότι αμετακίνητος στόχος της είναι η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ευχή αλλά και τη βεβαιότητα ότι ο Ζάεφ θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που προέκυψαν στην χώρα του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο υπουργός Άμυνας «ξαναχτύπησε», και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους.

Η «πρωτοβουλία Καμμένου» να προτείνει στην Ουάσινγκτον ένα νέο… δικό του «Plan B» στο ονοματολογικό, αλλά και η σχεδόν… επίσημη πρόσκληση στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα, προκάλεσε, φυσικά, θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση, αναφέρει το iefimerida.gr.

– Γιατί όλοι τρέμουν την ιταλική κρίση -Πού θυμίζει Ελλάδα

Θα αρκούσε να αναφέρει κανείς ότι το Χρέος της Ιταλίας «χωράει» οκτώ φορές το ελληνικό, για να κοπεί κάθε διάθεση χαλαρής προσέγγισης της κρίσης, που όλοι απεύχονταν αλλά είναι εδώ. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα.

Σκαλίζοντας τα ποιοτικά στοιχεία του ιταλικού Χρέους, θα διαπιστώσει ότι περίπου το 20% αυτού βρίσκεται μοιρασμένο σε ιταλικές τράπεζες. Για την ακρίβεια, δέκα ιταλικές τράπεζες εμφανίζουν πάνω από το 100% των «σκληρών» κεφαλαίων τους (αυτά που μετράνε οι Εποπτικές Αρχές για να διαπιστώσουν τη φερεγγυότητα των τραπεζών) εκπεφρασμένο σε τίτλους του ιταλικού Δημοσίου. Μεταξύ αυτών, είναι η Unicredit και η Intesa Sanpaolo, δύο “κολοσσοί», ενώ στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η Banco BPM, η Monte dei Paschi di Siena, με ποσοστά 327% και 206% αντιστοίχως, αντιστοίχισης ομολόγων- κεφαλαίων Tier 1.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όσο τα ιταλικά ομόλογα θα πέφτουν, τόσο θα «χαλάνε» οι τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους για να περιορίσουν τις ζημιές, θα αρχίσουν να «ξεφορτώνονται» ομόλογα κι όσο ξεπουλάνε ομόλογα τόσο θα πέφτει η απόδοση τους, σε ένα κύκλο καταστροφής. Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν περιορίζεται εντός των ιταλικών συνόρων, για δύο απλούστατους λόγους: 1) τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατέχουν ιταλικά ομόλογα 2) τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν σημαντική έκθεση στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

– Εφορία: Χαράτσι 22% για όσους δεν καλύψουν το αφορολόγητο με κάρτες

Στενεύουν τα περιθώρια για περισσότερους από 4 εκατ. φορολογούμενους που θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν καλύψει το αφορολόγητο όριο με δαπάνες μέσω καρτών ή ηλεκτρονικών συναλλαγών, διαφορετικά απειλούνται με πρόστιμα 22% επί του ποσού που υπολείπεται.

Μπορεί να εξετάζεται η αύξηση του ποσού που θα χτίζει το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2019 ωστόσο για φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει έως τις 31/12/2018 να έχουν καλύψει με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών ποσά που αντιστοιχούν από 10-20% των εισοδημάτων τους προκειμένου να επωφεληθούν το δικαίωμα της έκπτωσης φόρου από 1.900-2.100 ευρώ κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Σήμερα για να δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου από 1900-2100 ευρώ με την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα πρέπει να συμπληρώσουν το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, το 15% για εισόδημα από 10.001 -30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.

– Σεισμός 3,8 ρίχτερ στα Ιωάννινα

Σεισμός 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις 02:27 στα Ιωάννινα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται στα 22 χλμ. ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων και το εστιακό της βάθος στα 17,5 χλμ.

– Μπαράζ προκλήσεων από τουρκικά μαχητικά: 19 αεροσκάφη έκαναν 43 παραβιάσεις

Σε μπαράζ παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Την ημέρα όπου οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου συζητούσαν για εξορύξεις φυσικών πόρων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας βρισκόταν για διμερείς συνομιλίες στις ΗΠΑ, τα κοντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας σταμάτησαν στις 43 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από 19 τουρκικά αεροσκάφη, 6 εκ των οποίων έφεραν όπλα.

Τα τουρκικά μαχητικά F16 και FΑΝΤΟΜ και CN235 είχαν χωριστεί σε επτά σχηματισμούς, ενώ τις 29 από τις 43 παραβιάσεις πραγματοποίησαν F16 και κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN235.