«Επιστροφή στη λογική» θα μπορούσε να τιτλοφορείται το χθεσινό επεισόδιο στο πολύκροτο σίριαλ για τη διαδοχή του νόμου Κατσέλη, καθώς η κυβέρνηση απέσυρε το σχέδιο με τις μαξιμαλιστικές θέσεις για την προστασία της α’ κατοικίας, εκπέμποντας μηνύματα συνεννόησης προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το ερώτημα εάν τα όρια-μαμούθ ήταν απλώς ένας διαπραγματευτικός ελιγμός ή αν όντως η κυβέρνηση «φλέρταρε» με τη σύγκρουση με τις τράπεζες και την ΕΚΤ, θα μείνει μάλλον μετέωρο, μέχρι νεωτέρας. Αυτό που παρατηρούν, όμως, τραπεζικές πηγές, είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν έδειξε διάθεση σύγκρουσης, πόσω μάλλον ρήξης, με τον SSM και την ΕΚΤ.

Το προφανές είναι ότι η αιφνίδια αναθέρμανση της συζήτησης περί ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησης και ειδικά η έκταση που πήρε στα ξένα μέσα ενημέρωσης ακόμα και με αναφορές περί bail in, προβλημάτισε αν όχι τρόμαξε την κυβέρνηση, η οποία αντιλήφθηκε ότι τα (πολιτικά) παιχνίδια με θέματα που «καίνε», μπορούν να έχουν άσχημη εξέλιξη, γράφει το iefimerida.gr.

– Μάχη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αρχίζει η κοινοβουλευτική μάχη ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που εν πολλοίς θα αναδείξει και τη δυνατότητα άρσης, για πρώτη φορά από το 1975, της συνέπειας διάλυσης της Βουλής από τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τις 149 προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Τετάρτη το βράδυ και έναν μήνα μετά για δεύτερη και τελευταία φορά σε αυτή τη Βουλή, μόνο 7 είναι τα άρθρα στα οποία ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συμφώνησαν από κοινού ότι πρέπει να αναθεωρηθούν και τα υπερψήφισαν στην επιτροπή.

Το άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενώνει και διχάζει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Αυτό που ξεχωρίζει και προκαλεί και τη μεγαλύτερη συζήτηση είναι το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

– Επανέρχονται τα δώρα στο Δημόσιο, αλλά ψαλιδισμένα

Το κρίσιμο θέμα των δώρων στο Δημόσιο βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, με τις αποφάσεις των δικαστηρίων να αποτελούν… μονόδρομο, κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Μια δημοσιονομική διέξοδο ωστόσο, δίνει απόφαση του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, που έκρινε πως ορθά καταργήθηκαν τα δώρα ύψους 800 ευρώ στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ, κρίνοντας παράλληλα πως ούτε από την εγχώρια, ούτε και από τη διεθνή νομοθεσία προβλέπεται συγκεκριμένο ύψος δώρων.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», η απόφαση αυτή μένει «ανοιχτό παράθυρο»για την κυβέρνηση, στην περίπτωση που υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα, να καθορίσει ποσά πολύ κάτω ακόμη και από τα «κομμένα» της τάξης των 500+250+250 ευρώ.

– Νέα κακοκαιρία με πολικές αέριες μάζες

Δεν λέει να καλυτερέψει ο καιρός, αφού τα αλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας συνεχίζουν. Αυτή τη φορά είναι η σειρά της «Χιόνης».

Η «Χιόνη» θα χτυπήσει από σήμερα από τα βόρεια και τα δυτικά και θα επεκταθεί αύριο σε ολόκληρη τη χώρα.

Κύρια χαρακτηριστικά της οι ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης, οι οποίες κατευθύνονται προς τα Βαλκάνια και θα κατέβουν και στην Ελλάδα. Συνέπεια αυτού, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες σε παράκτιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Στην Αττική (στα βόρεια προάστια) αναμένονται χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, από αύριο το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης. Στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής κυρίως χώρας θα σημειώνονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους από την Τρίτη έως και το Σάββατο. Ιδιαίτερα στην Μακεδονία και της Θράκη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου κατά κύριο λόγο την Παρασκευή.

– Τελιγιορίδου κατά αγροτών: Κομματικές σκοπιμότητες πίσω από την αδιάλλακτη στάση τους

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου κατηγόρησε τους αγρότες ότι υποκινούνται από κομματικές σκοπιμότητες, επιδεικνύοντας αδιάλλακτη στάση.

«Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές, για διάλογο. Εκτιμώ ότι η αδιάλλακτη στάση που δείχνει η ηγεσία των μπλόκων υποκινείται από άλλες σκοπιμότητες και θα μου επιτρέψετε να πω ότι εδώ υπάρχουν μάλλον και κομματικές σκοπιμότητες», δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας σε αγρότες στα Τρίκαλα.

«Γιατί κάποιοι που θέλουν πραγματικά να λυθούν τα προβλήματά τους, τους δεν αρνούνται τον διάλογο αλλά προσέρχονται σε αυτόν. Είναι προσχηματική λοιπόν η άρνηση όταν λένε ότι δεν δέχονται να μιλήσουν με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θεωρούν ότι για να γίνει ο διάλογος πρέπει να συμμετέχει ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», συμπλήρωσε, αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις.