: «Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σε επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενος στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Υπογράμμισε δε, ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του ΑΚΠ (του κόμματος του Ερντογάν) διευκρινίζοντας:

– Σήμερα το κρίσιμο EWG για το σίριαλ των συντάξεων

Τη βεβαιότητα ότι στο σημερινό Euroworking Group θα πέσουν τίτλοι τέλους στο σήριαλ των συντάξεων και μάλιστα με happy end, εκφράζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida.

Ωστόσο δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το αν οι περικοπές θα καταργηθούν ή αν θα μείνουν στο συρτάρι ως χρυσή εφεδρεία για παν ενδεχόμενο.

Το κλίμα που αποπνέει το ευρωπαϊκό στρατόπεδο είναι ότι επί του παρόντος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος κανείς να βάλει τρικλοποδιές στο ελληνικό ζήτημα, αφού και η γερμανική πλευρά δείχνει πρόθεση ανοχής εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί. Οι πιο επιφυλακτικοί σημειώνουν, πάντως, ότι έως ότου περάσει ο ελληνικός φάκελος από το γερμανικό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος, πόσο μάλλον τώρα που οι ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν διαταραχθεί.

– Η Εκκλησία της Ελλάδος προσφεύγει στο ΣτΕ για τις εκλογές στην Ευαγγελίστρια της Τήνου

Δεν έχει τέλος η δικαστική διαμάχη για το ιερό ίδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου με την Εκκλησία της Ελλάδος να καταθέτει αυτή τη φορά προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Μετά τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, η Εκκλησία της Ελλάδος στρέφεται κατά της απόφασης της συντονιστικής επιτροπής αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου σχετικά με τις εκλογές στην διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος.

Ειδικότερα, η Εκκλησία της Ελλάδος ζητεί να κηρυχθεί αντισυνταγματική η τροπολογία που καθαίρεσε την προηγούμενη διοίκηση και αφαίρεσε το δικαίωμα στον εκάστοτε μητροπολίτη Σύρου να έχει ψήφο στην ψηφοφορία από την οποία προκύπτει ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΙΕΤ.

Οπως αναφέρει στην προσφυγή της το άρθρο 48 του νόμου 4521/2018 παραβιάζει την θρησκευτική αυτονομία της Εκκλησίας έναντι του κράτους και την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με την έννοια της μη επέμβασης του κράτους σε εσωτερικά θρησκευτικά ζητήματα όπως την προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

– Αλλάζουν οι χρεώσεις των κλήσεων από κινητό και σταθερό εντός ΕΕ

Η Ευρωβουλή αποφάσισε αλλαγές στο κόστος των κλήσεων από το σταθερό ή το κινητό τηλέφωνο εντός της ΕΕ.

Πρόκειται για δέσμη μέτρων που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους κλήσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο κινητό και στο σταθερό. Συγκεκριμένα οι μειώσεις θα αφορούν τις κλήσεις από τη μια χώρα στην άλλη και θα εφαρμοστούν από τις 19 Μαϊου του 2019, σε έξι μήνες δηλαδή από σήμερα.

– Σεισμός 3,8 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Ζακύνθου

Σεισμός 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:57 σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ.