: Μπορεί ο Προϋπολογισμός του 2019 να μπαίνει στην τελική ευθεία για την ψήφιση του, ωστόσο οι προβολείς της δημοσιότητας δεν πέφτουν ούτε στην πρόβλεψη για αύξηση των φόρων κατά 1 δις σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ούτε στη μη περικοπή των συντάξεων, ούτε στο «πακέτο» των 910 εκατ. ευρώ, αλλά στην πρώτη «βόμβα» που δικαιώνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Στην Έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου δημοσιονομικού εκτροχιασμού εν όψει αποφάσεων του ΣτΕ για μια σειρά μνημονιακών διατάξεων. Και η πρώτη «έσκασε». Αν η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικυρώσει την απόφαση του Στ’ τμήματος για την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των Δώρων στο Δημόσιο, στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να απαντήσουν πώς ακριβώς θα καλύψουν το κόστος εντός του 2019. Και δεν είναι μικρό.

Μόνο για αναδρομικά Δεκεμβρίου 2016- Δεκεμβρίου 2018, κάθε δημόσιος υπάλληλος δικαιούται 2.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ξαφνικά ένα πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος περίπου 1,8 δις ευρώ.

– Γαβρόγλου: Τέλος οι Πανελλήνιες, στα πανεπιστήμια μόνο με το απολυτήριο Λυκείου

Ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής επανέλαβε παλιότερη δέσμευση τόσο δική του και του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα γίνεται χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά μόνο με το απολυτήριο του λυκείου.

Μάλιστα χαρακτήρισε την τρίτη λυκείου ως τάξη φάντασμα, για κάτι για το οποίο όπως είπε έχει ευθύνη συνολικά η κοινωνία.

«Είμαστε κοντά να νομοθετήσουμε την τρίτη Λυκείου που είναι τάξη φάντασμα. Είμαστε μια χώρα χωρίς τρίτη λυκείου και την έχει ευθύνη έχει συνολικά η κοινωνία και όχι οι εκπαιδευτικοί. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το απολυτήριο Λυκείου να έχουμε λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες και πρόσβαση στα πανεπιστήμια με μόνο το απολυτήριο».

– Τι ισχύει με το Δώρο Χριστουγέννων

Ολοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών και κατ΄ επέκταση δώρο Χριστουγέννων.

Τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου των Χριστουγέννων ορίζεται η 21η Δεκεμβρίου.

Το Δώρο υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

– Ο δράστης της αιματηρής ληστείας στα ΕΛΤΑ Βιλίων είναι ο κρατούμενος που απέδρασε τα ξημερώματα

Ο ένας από τους τρεις ένοπλους ληστές που προκάλεσαν την αιματηρή ληστεία στα ΕΛΤΑ στα Βίλια Αττικής είναι ο κρατούμενος που το έσκασε από τα κρατητήρια της ασφάλειας Δυτικής Αττικής τα ξημερώματα.

Το περιστατικό έγινε ξημερώματα μετά τις τέσσερις και σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ειδικών Φρουρών Αττικής, Βασίλη Ντούμα, που μίλησε στο ΣΚΑΪ στην απόδραση πήραν μέρος δύο κρατούμενοι.

Ωστόσο εν τέλει κατάφερε να διαφύγει ο ένας από τους δυο, δηλαδή ο ληστής που είχε πάρει μέρος στη ληστεία στα Βίλια στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

– Προϋπολογισμός: Απόψε η κόντρα κορυφής Τσίπρα-Μητσοτάκη, σε κλίμα πόλωσης

Κορυφώνεται στις 12 τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η «μάχη» του προϋπολογισμού για το 2019, με ονομαστική ψηφοφορία, που εκ των πραγμάτων λαμβάνει για την κυβέρνηση χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Και όλα τα βλέμματα στρέφονται στο αποψινό αποτέλεσμα μετά την εκπεφρασμένη πρόθεση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη να μην καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Τα χαμόγελα στο Μαξίμου περισσεύουν και στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζουν στο Iefimerida ότι «όσο περισσότερες οι ψήφοι, τόσο δικαιώνονται οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης».

Ερωτηματικό παραμένει, αν το φλερτ του εν λόγω βουλευτή θα οδηγήσει σε γάμο με τον ΣΥΡΙΖΑ.