Η πρώτη μέρα της διήμερης συνεδρίασης για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτέλεσε για αρκετούς μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη έκπληξη.

Γιατί, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για πρωτόγνωρη και άνευ προηγουμένου ένταση και σύγκρουση, οι 13 ώρες συνεδρίασης δεν σημαδεύτηκαν ούτε από έξαλλες κραυγές, ούτε από υπέρμετρο λαϊκισμό, ούτε από την επικίνδυνη και διχαστική λογική περί πατριωτών και προδοτών. Εξαίρεση, φυσικά, ήταν ο εθνικιστικός και ακραίος λόγος της Χρυσής Αυγής, αλλά και η αρχική θορυβώδης τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου.

Εάν κάπου πρέπει να πιστωθεί αυτή η μη αναμενόμενη ατμόσφαιρα που επικράτησε στην αίθουσα της Ολομέλειας, χωρίς αμφιβολία είναι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία έδειξε από τις πρώτες κιόλας ώρες της συνεδρίασης ότι είχε αποφασίσει να χρησιμοποιήσει μεν όλη τη φαρέτρα των επιχειρημάτων της κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αναδείξει τα κενά και τα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα ενός αδιεξόδου λαϊκισμού, χωρίς να παρασυρθεί σε ένα σόου με κραυγές και εθνικιστικές υστερίες που πήγε να στήσει η Χρυσή Αυγή, αλλά και οι ΑΝΕΛ. Όσοι περίμεναν το αντίθετο, ακόμα και εντός κόμματος, απλά απογοητεύτηκαν.

– «Φρούριο» η Βουλή σήμερα για τις διαδηλώσεις κατά των Πρεσπών

Η Βουλή αναμένεται για ακόμα μία φορά να μετατραπεί σε «φρούριο» σήμερα, ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πάνω από 1.500 αστυνομικοί θα επιστρατευτούν υπό τον φόβο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγελθεί για σήμερα της Πέμπτης, ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών.

Αστυνομικά τείχη με έξι φραγμούς από αστυνομικές κλούβες και συνολικά 300 αστυνομικούς αποτελούν τα αναχώματα ασφαλείας γύρω από τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών και θα στηθούν σταδιακά από σήμερα το πρωί.

Η αστυνομία αναμένεται να επιστρατεύσει drones και ελικόπτερο, που θα δίνουν στίγμα για ό,τι συμβαίνει, ενώ ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα αναμένεται να κλείσει περίπου στις 15:00 το μεσημέρι.

– Εικονική αερομαχία και μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο

Νέες τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο χθες Τετάρτη 23 Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, 4 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, από τα οποία 3 ήταν «ζευγάρια» F-16 και ένα ακόμα «ζευγάρι» εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom/Terminator, καθώς και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος τύπου CN-235, συνολικώς 10 αεροσκάφη, από τα οποία τα 4 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και άλλες 31 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

– Στην αντεπίθεση η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία -Προχωρά σε μήνυση για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο

Μηνυτήρια αναφορά για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της Κυριακής θα καταθέσει η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία.

Την μήνυση για παράβαση καθήκοντος προς όλους τους υπευθύνους γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Αθανασιάδης, ενώ δήλωσε πως ζητούν παρουσία εισαγγελέα στο σημερινό συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Είδαμε ανοχή της αστυνομίας στους μπακάληδες, οι οποίοι είναι εμφανώς μπροστά από τη Μεγάλη Βρετανία με λοστούς», είπε.

– Καταλήψεις σχολείων για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κατάληψη πραγματοποιούν από τα ξημερώματα μαθητές του Γενικού Λυκείου Σκύδρας, αντιδρώντας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στα αιτήματά τους αναφέρουν «Δεν δεχόμαστε την εκτύπωση νέων σχολικών βιβλίων, όπου απουσιάζουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα του τόπου μας, όπως ο Μακεδονικός Αγώνας», «Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική».

Μαθητικές καταλήψεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποιούνται και σε Λύκεια των Γιαννιτσών.