Με αποβατικά πλοία, κομάντο των ειδικών δυνάμεων και τις «ευλογίες» του προέδρου Ερντογάν -ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα στρατεύματα για να ευχηθεί καλή επιτυχία- συνεχίζεται η δαιδαλώδης πολεμική άσκηση της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα».

Οι Τούρκοι δείχνουν να ανεβάζουν το «θερμόμετρο» της έντασης καθώς το σενάριο των ασκήσεων της Τρίτης αφορούν σε απόβαση σε νησί του Αιγαίου.

Από τα ξημερώματα, όπως μετέδωσε το Open TV, το πολεμικό πλοίο Bayraktar (Σημαιοφόρος) κατέφθασε στον κόλπο της Σμύρνης και πλησίασε τη νησίδα «Χεκιμλί», προσομοιάζοντας επίθεση σε εχθρικό νησί.

– Τα αγκάθια για την προστασία της α’ κατοικίας

Μεγάλο αγκάθι αποδεικνύεται τελικά η μελέτη επιπτώσεων στους ισολογισμούς των τραπεζών από το σχέδιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Οπως φαίνεται λοιπόν αναμένεται να υπάρξει και νέα αλλαγή στα κριτήρια. Εξάλλου η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για το εύρος της περιμέτρου προστασίας, δηλαδή για τα κριτήρια υπαγωγής στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο.

Κατά συνέπεια αναμένεται να αλλάξουν κάποια από τα όρια όπως το χαμήλωμα του πήχη στο ύψος των καταθέσεων (στο 20- 30% της οφειλής αντί του 50%) και στην αξία της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας (στο ύψος της οφειλής αντί του διπλάσιου).

Υπενθυμίζεται πως οι ενστάσεις της ΕΚΤ παραμένουν ως προς το ύψος της αξίας (ως 250.000 ευρώ) της δυνάμενης προστασίας κύριας κατοικίας, όπως επίσης για τη διεύρυνση της «ομπρέλας» στα μικρά επαγγελματικά δάνεια.

– «Πόρτα» Μητσοτάκη στον Ορμπαν

Την αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν στο ΕΛΚ ζήτησε με επιστολή που απέστειλε χθες το βράδυ προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Joseph Daul, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία κίνηση που είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με την επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να κινηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να ανασταλεί η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ.

«Ένα κόμμα δεν μπορεί να επωφελείται από τα προνόμια της συμμετοχής του στο ΕΛΚ, αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να αναλάβει το μερίδιο του κόστους των πολιτικών που απαιτούν πανευρωπαϊκή κατανομή των βαρών», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και καταλογίζει στον κ. Ορμπαν ότι ειδικώς με τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να πέφτει το σύνολο του διαχειριστικού βάρους του ελέγχου των συνόρων της ΕΕ στις μεθοριακές χώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

– Εντονες αντιδράσεις για τροπολογία του ΥΠΕΣ που διασπά 5 δήμους σε 12

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τη διάσπαση των πέντε δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου, και Βελβεντού – Σερβίων), ενώ η ψήφισή της προσδιορίζεται για αύριο Τετάρτη.

Από την κατάτμηση, θα προκύψουν 12 νέοι δήμοι και έτσι ο συνολικός αριθμός τους θα αυξηθεί σε 332, ενώ δεύτερο κύμα χωροταξικού επανασχεδιασμού δήμων αναμένεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού προηγηθεί σχετική έκθεση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με ορίζοντα διετίας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ζήτημα φέρεται να αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειονότητα τόσο των αυτοδιοικητικών οργάνων όσο και των τοπικών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της βάσης της ΝΔ, παρά την αντίθεση θέση του κόμματος.

– Αντρας θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Άνδρας με AIDS στο Λονδίνο έγινε ο δεύτερος γνωστός ασθενής που φαίνεται να θεραπεύθηκε τελείως από τον ιό, έπειτα από μεταμόσχευση προ τριετίας βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δωρητής είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV.

Οι εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ενάμισι έτος αφότου σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, δεν δείχνουν πλέον το παραμικρό ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science».