Οι επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγιά Σοφιά και στη Χάλκη απασχολούν και σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία δημοσιεύουν κυρίως αναλύσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Για «ανομοιογενές ζευγάρι» κάνει λόγο σε ανάλυσή του το περιοδικό Der Spiegel, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας «διατηρούν μια ισχυρή σχέση -διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον».

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρχίσει καν την επίσκεψή του την Τρίτη, όταν ο οικοδεσπότης του φρόντισε για μια προσβολή. Επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. «Ο διάλογός μας ήταν στο πέρασμα των χρόνων ειλικρινής και ανθεκτικός», δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ και υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως «έντιμο τύπο». «Μαζί του ξέρεις πού βρίσκεσαι», είπε. Ο Ερντογάν βλέπει στον Τσίπρα έναν από τους λίγους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με το iefimerida.gr.

– Σήμερα κρίνεται η διάσωση Καμμένου στη Βουλή -Συνεδριάζει η ΚΟ

Μέσα σε θολό τοπίο για την επόμενη ημέρα, συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα κληθούν να αποφασίσουν για την τύχη του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος, παρότι το έχει προαναγγείλει πολλάκις, δεν έχει παραιτηθεί ακόμη. «Είναι μια αποφασιστική κίνηση του Πάνου Καμμένου πριν από την επικύρωση του πρωτόκολλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θόδωρος Τοσουνίδης.

Άγνωστο παραμένει αν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θα παραστεί στη συνεδρίαση. Αν τελικά παραστεί, θα σημειωθεί το παράδοξο να συμμετέχει στη συνεδρίαση της ΚΟ ενός κόμματος στο οποίο ανήκει μεν τυπικά, αλλά την ίδια στιγμή στηρίζει ένα άλλο κόμμα, το κυβερνών, για να μπορεί με άνεση να περνάει τα νομοσχέδιά του.

– Die Welt: Κυρίαρχοι των θαλασσών οι Ελληνες εφοπλιστές -Πάνω από 100 δισ. δολάρια η αξία των πλοίων τους

Σύμφωνα με την «Top 10 λίστα ιδιοκτησίας πλοίων» των μεγάλων εθνών της ναυτιλίας, η οποία δημοσιεύεται από την εταιρεία Vesselsvalue του Λονδίνου και βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», η αξία των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών ξεπερνά για πρώτη φορά το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται γενικώς για την πρώτη φορά που μια χώρα διαθέτει τόσο μεγάλης αξίας φορτηγά πλοία. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αύξησαν για άλλη μια φορά το ποσό της αξίας των πλοίων τους κατά 5,5 δισ. δολάρια (4,8 δισ. ευρώ). Η διαφορά με τις επόμενες χώρες Ιαπωνία και Κίνα ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από 10%.

«Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν σταμάτησαν ποτέ να αναζητούν ευκαιρίες στη ναυτιλιακή αγορά, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας τους» λέει ο Court Smith, αναλυτής της Value Vessels. Και (οι Έλληνες εφοπλιστές) έχουν διαίσθηση για τις τάσεις: Πέρυσι επένδυσαν 9 δισ. δολάρια για συμφωνίες δεξαμενόπλοιων που μπορούν να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

– Λέκκας κατά Τσελέντη: Εγκληματική ανευθυνότητα να λέει ότι θα γίνει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ μέσα σε δύο μήνες

Συνεχίζεται με ένταση ο πόλεμος μεταξύ των σεισμολόγων που ήρθε ξανά στη δημοσιότητα μετά τον σεισμό στην Πρέβεζα.

Αφορμή μια πρόβλεψη του Άκη Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στη Δυτική Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα», με αφορμή τη μελέτη της ομάδας ΒΑΝ (Τσελέντης-Χουλιάρας) για μεγάλο σεισμό στη δυτική Ελλάδα, τόνισε ότι η προειδοποίηση από τον Άκη Τσελέντη που έφτασε στην επιτροπή ήταν ασαφής, καθώς περιελάμβανε τη μισή Ελλάδα, ωστόσο, όπως είπε, υπήρξε επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για επικαιροποίηση των σχεδίων για την περιοχή.

Ο ίδιος δηλώνει ότι πρέπει να υπάρχει κοινωνική ευθύνη απέναντι στον κόσμο, ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική ανευθυνότητα» τη δήλωση Τσελέντη και άλλες σχετικές δηλώσεις ότι πρόκειται να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ σε δύο με τρεις μήνες.

– Ελεγκτές σαρώνουν τα Μέσα Μεταφοράς για τζαμπατζήδες

Μπαράζ ελέγχων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στους ελέγχους εισιτηρίων που πραγματοποιούνται στα μέσα μεταφοράς της Αθήνας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία μόνο την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 14.850 έλεγχοι σημειώνοντας αύξηση κατά 300% σε σχέση με τον μέσο όρο του Ιανουαρίου. Ενδεικτικό της μεγάλης αύξησης στους ελέγχους εισιτηρίων, είναι πως στις 24 Ιανουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε μόλις 5.800.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα μέσα μεταφοράς αποτελεί μία από τις στρατηγικές κατευθύνσεις που έχει δώσει στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), με στόχο την αύξηση των εσόδων.