Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην πρώτη τετράδα των χωρών που θα λάβουν τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από την υπό έγκριση πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι με βάση την πρόταση, η Ελλάδα δικαιούται 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ όπως είπε, η Ελλάδα θα έχει και έξτρα στήριξη αναφορικά με τις «μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα θα είναι οι περισσότερο κερδισμένες από την πρόταση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι τώρα χρειαζόμαστε τη λογική ανάκαμψης στην Ευρώπη.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προέτρεψε της χώρες να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια της ΈΕ προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί εξαιτίας του κορονοϊού, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο του Economist.
Όπως τόνισε, το πρόγραμμα ανάκαμψης θα υποστηρίξει επενδύσεις για το μέλλον. “Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης έρευνα και καινοτομία, ωστόσο πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα ταλέντα θα μένουν στην χώρα και δεν μετακομίζουν αλλού”.
Δήλωσε ακόμη ότι σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας, η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι αντιδρά δυναμικά. Αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες της Ένωσης είναι πιθανό να δυσκολεύονται να ανακάμψουν σε σχέση με άλλες.
Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού αλλά και στη συνέχεια, μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη εξαιτίας του τουρισμού, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, τόνισε.
“Το σχέδιο της ΕΕ θέτει τα θεμέλια να επενδύσουμε σε ένα πράσινο ψηφιακό μέλλον. Νομίζω πως από οικονομική άποψη αυτό είναι το καλύτερο εμβόλιο”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Σεντένο: Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχει τρόικα
Στις ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδα πριν την κρίση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Μάριο Σεντένο στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα “Ευρωζώνη: Η αναζήτηση του ‘εμβολίου’ για τον κορονοϊό”, με τον πρόεδρο του Eurogroup να επισημαίνει ότι σε αυτή την κρίση, δεν υπάρχει τρόικα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν δωρεάν χρήματα.
“Η Ελλάδα εμφάνιζε πολύ καλές επιδόσεις πριν την κρίση του κορονοϊού”, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. “Είχε ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας και δεν ήταν πια η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια”, πρόσθεσε.
“Μπήκε στην κρίση με σταθερή οικονομία, χωρίς δημοσιονομικές ανισορροπίες και με την επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται. Το σοκ της πανδημίας μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να την ρίξει”, ανέφερε.
Ο Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για ένα “δίχτυ ασφαλείας” που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο “για να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη και τομείς”.
“Υπάρχουν τα κονδύλια”, σημείωσε. “Επίσης δεν υπάρχει τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει δωρεάν χρήμα για όλους. Τα κονδύλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση – χρειάζονται κανόνες για τις δαπάνες”, ανέφερε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ταυτόχρονα ότι αν και η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τέτοια κρίση, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, η αντίδραση της ήταν ταχύτατη.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup, όλοι μας αντιδράσαμε ταχύτατα στο πλαίσιο της εντολής μας. Σε μόλις τρεις μήνες η απάντηση στην κρίση έχει φτάσει τα 3 τρισ. ευρώ”.
Η κρίση αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να επενδύσουμε σε νέους τομείς, να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τις ξένες εφοδιαστικές αλυσίδες, πρόσθεσε ο Σεντένο.