«Οι Ελληνες είναι λαβωμένοι και θυμωμένοι έπειτα από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν έναν άνθρωπο: τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», γράφουν οι New York Times, για τις σημερινές εθνικές εκλογές.

Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει το τίμημα στις εθνικές εκλογές και θα χάσει από τη ΝΔ, που υπόσχεται περικοπές φόρων και νέα ευημερία, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα στο δημοσίευμά της.

«Οι υποστηρικτές του Τσίπρα λένε ότι έπειτα από χρόνια λιτότητας έσωσε τη χώρα από τα βάθη της οικονομικής κρίσης και ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι η θητεία του ως πρωθυπουργού υπήρξε καταστροφική για την επιχειρηματικότητα, συνέτριψε τη μεσαία τάξη και υπονόμευσε το κράτος δικαίου», συνεχίζουν οι New York Times.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εταίρο, που θα περιόριζε τη δυνατότητα να προωθήσει τη δική του ατζέντα, σημειώνει το δημοσίευμα, που παρατηρεί ότι ένας μεγάλος χαμένος των εθνικών εκλογών μπορεί να είναι η Χρυσή Αυγή.

Οι μεγάλες προκλήσεις μετά τις εθνικές εκλογές
«Ο Μητσοτάκης διέσχισε όλη τη χώρα υποσχόμενος ανακούφιση από τον πόνο της λιτότητας και το μήνυμά του έχει απήχηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι NYT για τις εθνικές εκλογές, αλλά η αμερικανική εφημερίδα τονίζει «Παρότι η χώρα ξεκάθαρα ανακάμπτει από τα βάθη της οικονομικής κρίσης η χλιαρή ανάκαμψη, περίπου 2%, δεν είναι ούτε καν αρκετή για να ανατρέψει τα δεινά του αποκορυφώματος της λιτότητας».

Κάνοντας μια σύντομη ανάλυση για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει: «Η νέα κανονικότητα στην Ελλάδα είναι ένας σημαντικά φτωχότερος πληθυσμός με ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Υγεία και η Παιδεία, πετσοκομμένες έπειτα από περικοπές για να επιτευχθούν οι στόχοι της λιτότητας. Και η ανεργία παραμένει πάνω από 18%, ένα παράδοξο υψηλό ποσοστό για χώρα της ΕΕ».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας σε αυτές τις εκλογές και μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι η φορολογία, υπογραμμίζουν οι ΝΥΤ. «Οι υψηλοί φόροι εισοδήματος και περιουσίας έχουν αποδεκατίσει τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, τα δημοσιονομικά της Ελλάδας παραμένουν ξεχαρβαλωμένα. Με το χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ και έναν τεράστιο λογαριασμό για αποπληρωμή, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει τη δημοσιονομική σύνεση με το ερέθισμα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», σημειώνει ακόμη.

Τα σημάδια βελτίωσης
Ομως τα πράγματα μπορεί να βελτιώνονται, καταλήγει το δημοσίευμα, θυμίζοντας την άνοδο του Χρηματιστηρίου και την πτώση της απόδοσης των ομολόγων.

«Το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει ράλι φέτος και με την προσδοκία μιας φιλικής προς τις αγορές κυβέρνησης ρίχνει το ελληνικό κόστος δανεισμού, αν και τα ομόλογα της χώρας είναι ακόμη στην κατηγορία σκουπίδια, κάτι που σημαίνει ότι μόνο οι πιο θαρραλέοι επενδυτές ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν», αναφέρει.