Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε το γνώριμο για αυτόν ύφος και με εκφράσεις όπως «δεν είστε μόνο ψεύτης αλλά και δειλός», «αυτοδιασύρεστε στο Κοινοβούλιο με θεατρινισμούς» και άλλα παρόμοια προσπάθησε να αποφύγει την συζήτηση με επιχειρήματα.

Συγκεκριμένα είπε: «Την τελευταία φορά που ήμασταν σε αυτήν την αίθουσα, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια και με αποκαλούσατε ψεύτη. Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά τις δηλώσεις του εκπροσώπου σας για το προσφυγικό, ότι με περισσότερες περιπολίες του Λιμενικού θα έχουμε περισσότερα δυστυχήματα στη θάλασσα.

Δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι ποτέ δεν έκανε. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και τα σχετικά βίντεο είδε το πανελλήνιο. Kαι τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης δεν ήμουν εγώ. Ξέρετε κ. Μητσοτάκη, ο ηγέτης χαρακτηρίζεται από το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Εσείς δεν είχατε το θάρρος όμως, ούτε μία συγγνώμη να ζητήσετε, ούτε φυσικά να αποπέμψετε τον υπουργό σας. Όχι μόνο ψεύτης λοιπόν, αλλά και δειλός ταυτόχρονα».

Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό από την πρώτη στιγμή καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του τον έβαλε στην θέση του: «Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα που σας δίνει ο Κανονισμός, για να συζητήσουμε νηφάλια μια επίκαιρη ερώτηση. Θέλατε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμώνΣας λέω, λοιπόν, από τώρα: Εάν θέλετε εσείς να κινηθείτε σ’ αυτήν την κατεύθυνση, είναι δικαίωμά σας. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω».

Παρέμβαση που συζητήθηκε πάρα πολύ και η εκτίμηση είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ένα… μεγάλο αυτογκόλ και αυτό δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα χαρακτηριστικό ήταν ακόμη ένα στιγμιότυπο όταν ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως ο κ. Τσίπρας ήταν… αφηρημένος και δεν το άφησε ασχολίαστο. «Μιας και μιλάμε για σεβασμό στη Βουλή, μπορείτε να κοιτάτε εμένα αντί να στέλνετε μηνύματα με το κινητό σας, κύριε Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός, ζητώντας την προσοχή του κ. Τσίπρα, για να συμπληρώσει: «Εκτός αν σας στέλνουν μηνύματα για να σας προετοιμάσουν για τη δευτερολογία σας».