«» είναι ένα αλληγορικό παραμύθι του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Γραμμένο σε απλή γλώσσα, αγγίζει βαθιά τον αναγνώστη, μεταδίδοντάς του μεγάλες αλήθειες και αξίες που οι άνθρωποι πρέπει πάντα να θυμούνται. Είναι το πιο πολυδιαβασμένο έργο παιδικής λογοτεχνίας και παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως παιδικό παραμύθι, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Έχει αλληγορική σημασία και κάθε μορφή μέσα σε αυτό το έργο συμβολίζει έναν ανθρώπινο χαρακτήρα.

Τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του είναι η φιλία που χτίζεται με κόπο, η καλή διάθεση, η κατανόηση, η αφοσίωση και η εμπιστοσύνη. Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής συναντά στην έρημο, όπου έπεσε με το αεροπλάνο, ένα ιδιαίτερο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα) με τον οποίο γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Στην πορεία μαθαίνει αρκετά πράγματα από τον νέο του φίλο, για άλλους πλανήτες με ανθρώπους σκληρούς και ματαιόδοξους, ενώ παράλληλα του διδάσκει πολλά για την ζωή και την ανθρώπινη φύση.

Η διάδοση του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» ήταν και είναι μεγάλη καθώς μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και διαλέκτους σε όλον τον κόσμο αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες.

Συγκαταλέγεται πλέον στα βιβλία ελεύθερων δικαιωμάτων και έχετε τη δυνατότητα να το αποκτήσετε σε μορφή ebook νόμιμα και δωρεάν, στην ελληνική αλλά και στην Αγγλική γλώσσα.

Ο Μικρός Πρίγκιπας στα ελληνικά

Όπως φαίνεται παραπάνω από την εφαρμογή ενσωμάτωσης που προσφέρει η ιστοσελίδα eBooks4Greeks, μπορείτε να διαβάσετε online ή να κατεβάσετε σε pdf τον μικρό πρίγκιπα όπως και άλλα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Το ebook στην Αγγλική γλώσσα μπορείτε να το βρείτε στην αντίστοιχη εφαρμογή εδώ: THE LITTLE PRINCE – Antoine de Saint-Exupéry / ebook .

Η εικονογράφηση της πρώτης έκδοσης του βιβλίου – αλλά και μεταγενέστερων εκδόσεων – έγινε από τον ίδιο τον Εξυπερύ. Οι ακουαρέλες αυτές ζωντανεύουν τους χαρακτήρες και εξάπτουν τη φαντασία του αναγνώστη.

Το βιβλίο αφιερώνεται στο Leon Werth ο οποίος ήταν στενός φίλος του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Τη περίοδο της συγγραφής του βιβλίου ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη και η Γαλλία είχε ήδη κατακτηθεί από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ. Ο Leon Werth, Εβραίος στην καταγωγή, υπέφερε εξαιτίας του διωγμού που κήρυξε το ναζιστικό καθεστώς κατά των Εβραίων. Η ευαισθησία του συγγραφέα φαίνεται όχι μόνο από την αφιέρωση αυτή αλλά και από όλο το περιεχόμενο του βιβλίου «Ο Μικρός Πρίγκιπας».

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται συνήθως ως ένα βιβλίο για παιδιά. Παρά την απλή και γεμάτη φαντασία πλοκή της ιστορίας, μπορεί κανείς να εντοπίσει στοιχεία βαθυστόχαστα για τη ζωή. Μέσα από τα μηνύματα που δίνει ο μικρός πρίγκιπας, προσπαθεί να διδάξει το νόημα της ζωή, να μιλήσει για την αγάπη και τη φιλία.

Μέσα από την ανάγνωση του μικρού πρίγκηπα, μικροί και μεγάλοι διευρύνουν τα όρια της ευαισθησίας τους και αναπτύσσουν κριτική σκέψη απέναντι σε βασικά ζητήματα που αφορούν τη προσωπική και κοινωνική ζωή.

Καλή ανάγνωση!