Μέσα από στοχευμένες κινήσεις σε Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός δημιουργεί ένα ισχυρό αντίδοτο για τις τεκτονικές αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την ύφεση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες και μια ανθεκτική γέφυρα για την μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει πολλαπλή σημασία σε οικονομικό, γεωστρατηγικό και διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει σημαντικές επαφές με την ηγεσία της χώρας με κοινή στόχευση την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τη δημιουργία μιας στρατηγικής συνεργασίας προς όφελος και των δύο πλευρών.

Η διείσδυση της Ελλάδας στον Αραβικό κόσμο είναι πλέον γεγονός και η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στον Ταγίπ Ερντογάν και στην Τουρκία που βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση να διευρύνει την επιρροή της εκτός ορίων Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα νέο περιβάλλον που θεωρείται πιο προνομιακό για μία μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία.

Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Άμπου Ντάμπι, έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον διάδοχο του Θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, Dr. Ali Rashid Al Nuaimi, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και θα επισκεφτεί το Sheikh Zayed Grand Mosque Center.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι σηματοδοτεί την ενίσχυση και εμβάθυνση των δεσμών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη μετατροπή της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία θα αποτυπωθεί και στο χαρτί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο τετ α τετ που θα έχουν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με τον διάδοχο του Θρόνου σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan θα επισφραγιστεί η εμβάθυνση των σχέσεων τόσο στο οικονομικό και επενδυτικό, όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, θα υπογραφούν η Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και η Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, οι οποίες θα αποτελέσουν το επισφράγισμα της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και των κοινών απόψεων έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος.