Παναγιωτόπουλος: «Την 26η Φεβρουαρίου 2021 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε εγγράφως την επανεξέταση του ύψους της κράτησης 4% επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων ετών 2021-2027…
που υπόκεινται οι πάσης φύσεως δαπάνες προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων υπέρ των οικείων Ταμείων -βάσει των ιδρυτικών νόμων των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυναμεων- με ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ύψος των προβλεπόμενων πληρωμώντων ως άνω προγραμμάτων των επόμενων ετών είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το πραγματοποιηθέν ύψος προμηθειών την προηγούμενη δεκαετία». Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρέοδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Μετοχικά Ταμεία Ενόπλων Δυνάμεων (ΜΤΕΔ)».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι «τα ποσά που εισρέουν στα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ από την εν λόγω κράτηση δεν διακρίνονται ως προς την πηγή προέλευσής τους. Ειδικότερα, τα εξοπλιστικά προγράμματα εκτείνονται σε μεγάλη χρονική διάρκεια, κατά κανόνα πέραν του έτους, οι δε καταβληθείσες κρατήσεις τελούν σε άμεση εξάρτηση από το είδος του συμβατικού αντικειμένου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός τους σε ετήσια βάση».
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τον ν.4387/16 (Α’ 85), η χορήγηση παροχών από τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων και αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην παρ. 3 του ιδίου νόμου, που προστέθηκε με το άρθρο 35 του ν.4494/17 (Α’ 165) διευκρινίζεται ότι ως «περιουσιακά στοιχεία των ταμείων» νοούνται οι λοιποί πόροι των Μετοχικών Ταμείων που χρηματοδοτούν τις χορηγούμενες παροχές.
Κ.Γ.