Παναγιωτόπουλος: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει “αδράνεια” για το θέμα της απομάκρυνσης αμιαντούχων υλικών.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, στο πλαίσιο της μέριμνας για το προσωπικό και της αναβάθμισης της ποιότητας του εργασιακού του περιβάλλοντος, θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη σταδιακή αποψίλωση όλων των αμιαντούχων υλικών από τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Θανάσης Παφίλης και Λεωνίδας Στολτίδης με θέμα «Άμεση απομάκρυνση αμίαντου από στρατόπεδα και πολεμικά πλοία».
Όσον αφορά στα πολεμικά πλοία, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η αφαίρεση αμιάντου από πιστοποιημένους φορείς, με την απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και των διατάξεων ασφαλείας, έχει αποτελέσει κύριο αντικείμενο των τακτικών ακινησιών πολεμικών πλοίων, με αποτέλεσμα, πλέον, σε ενεστώτα χρόνο, να υφίσταται αμίαντος σε ελάχιστα από αυτά, εγκιβωτισμένος σε μη προσβάσιμα μέρη, χωρίς να συνιστά κίνδυνο για την υγεία του προσωπικού, συμφώνως των τακτικών διενεργούμενων ελέγχων».
Εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας, συνέχισε, «βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου για το έργο «Αντικατάσταση Στέγης Αμιάντου στο κτίριο διοικητηρίου του 6ου Συστήματος Αεράμυνας» στη Ρόδο, προϋπολογισμού 110.000 ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Ο υπουργός σημείωσε ότι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «εξασφαλίστηκε, αρχικά, η προφορική δέσμευση της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη για την έκδοση αντίστοιχης πρόσκλησης, έως του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, με παράλληλο καθορισμό του προϋπολογισμού ανά Γενικό Επιτελείο». Όπως εξήγησε, «σύμφωνα με τις ανάγκες» αντιστοιχούν για το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 4,5 εκατ. ευρώ, για το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) 3 εκατ. ευρώ και για το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) 2,5 εκατ. ευρώ.
Ζητήθηκε, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «εγγράφως η γνωμοδότηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, τόσο τον Νοέμβριο του 2020 όσο και τον Απρίλιο τρέχοντος έτους προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μορφή και το περιεχόμενο των αντίστοιχων τευχών δημοπράτησης για τον επακόλουθο έλεγχο νομιμότητάς τους». Μάλιστα, τον Μάιο φέτος, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «επανήλθε και αιτήθηκε την ενημέρωσή της για την πορεία και εξέλιξη της αναμενόμενης απάντησής της, προκειμένου εν συνεχεία να προβούμε σε ενέργειες αρμοδιότητάς μας», πρόσθεσε.
«Ταυτόχρονα, διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση τηλεφωνικές επαφές και συνεχείς υπενθυμίσεις προς το αρμόδιο τμήμα της Αρχής, για την επίσπευση της έκδοσης της γνωμοδότησης», επεσήμανε για να υπογραμμίσει: «Στην παρούσα φάση, τελούμε σε αναμονή της εν λόγω γνωμοδότησης, προκειμένου να εκκινήσουν οι επακόλουθες διαγωνιστικές διαδικασίες».
Αναφορικά με την ενημέρωση του προσωπικού των στρατιωτικών μονάδων «για τυχόν κινδύνους και ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης, το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες, που αφορούν στην ποιότητα ζωής και εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού στο εργασιακό περιβάλλον του Στρατού Ξηράς, στις ατομικές συμπεριφορές και στάσεις, που προλαμβάνουν τους κινδύνους και προστατεύουν την υγεία και το περιβάλλον και τον τρόπο χειρισμού – αποκομιδής υλικών αμιάντου, μέσω αρμόδιων φορέων και διαδικασιών εναρμονισμένων στις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων υποβάλλεται σε περιοδικό υγειονομικό έλεγχο και στα Γενικά Επιτελεία δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του περιστατικά απωλειών υγείας και νοσηρότητα, οφειλόμενα σε αμιαντούχα υλικά», κατέληξε, στην απάντησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ι.Ι.