Αίσιο τέλος για την ελληνική πλευρά είχε ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο περιθώριο αυτού.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ικανοποίηση για την τελική θέση που έλαβε το κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο απέναντι στην Τουρκία που είχε έντονα τα στοιχεία της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αποφασιστικότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε μεθοδικά φωτίζοντας επαρκώς την προκλητική συμπεριφορά της γείτονος και πετυχαίνοντας να πείσει τους εταίρους για την σκοπιμότητα σε σχέση με τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθεί μια συνολική απάντηση στον Ερντογάν.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση βοήθησε ουσιαστικά και η σωστή στρατηγική από την πλευρά της Κύπρου και του Νίκου Αναστασιάδη. Στις διαδοχικές συναντήσεις, που είχε χθες στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε τις ξεκάθαρες θέσεις της χώρας σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, την ένταση στην περιοχή και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Κατά τη συνάντησή του, ωστόσο, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός των θεμάτων της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Συμφωνήθηκε ότι αποτελεί καλή βάση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος, αλλά χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, καθώς σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής σηκώνουν δυσανάλογο βάρος.
Εξετάστηκε, επίσης, η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα δομή αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, όπου -όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός- θα πρέπει να κυματίζουν τόσο η ελληνική, όσο και η ευρωπαϊκή σημαία.