ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: «Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ. Δεν είναι ένας πόλεμος όπως οι προηγούμενοι, αλλά ένας πόλεμος ύπαρξης, αξιών και παγκόσμιας κυριαρχίας», δηλώνει ο Ντμίτρι Τρένιν, σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε άρθρο-σοκ στο ρωσικό περιοδικό Profile.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Πρόκειται για μια ρητορική που ήδη αναπαράγεται σε υψηλούς τόνους από τα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και από αναλυτές του Κρεμλίνου που βλέπουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως απλώς ένα μέρος ενός ευρύτερου παγκόσμιου μετώπου.
«Η Δύση θέλει την καταστροφή μας»
Ο Τρένιν, ερευνητής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων και πρώην διευθυντής του Κέντρου Carnegie Μόσχας, υποστηρίζει ότι για τη Δύση η Ρωσία «πρέπει να καταστραφεί». Δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει όπως το 1945. Δεν πρόκειται για Ψυχρό Πόλεμο. Είναι ένας ολοκληρωτικός αγώνας για την επιβίωση των εθνών».
Το Reuters μετέδωσε πρώτο τις δηλώσεις του Τρένιν, κάνοντας λόγο για «στροφή σε ρητορική πλήρους ρήξης» από το Κρεμλίνο. Αντίστοιχα, το Al Jazeera αναλύει πώς η νέα ρητορική καθιστά δυσκολότερη κάθε διπλωματική διέξοδο στην Ουκρανία.
Γεωστρατηγικές συνέπειες – Πιθανές εστίες ανάφλεξης και σενάρια κλιμάκωσης
Σύμφωνα με ανάλυση του Al Jazeera, οι δηλώσεις του Τρένιν συνδέονται άμεσα με τη συνολική ρωσική στρατηγική, που πλέον δεν αρκείται στην άμυνα αλλά προετοιμάζει το έδαφος για «επιθετική αποτροπή». Οι εμπλοκές της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή (μέσω Συρίας και Ιράν), η σκιά σύγκρουσης γύρω από την Ταϊβάν στην Ασία και η διαρκής κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα διαμορφώνουν ένα πεδίο τριών μετώπων.
Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς , αξιωματούχοι του NATO εκφράζουν πλέον ανοιχτά τον φόβο για «ταυτόχρονες προκλήσεις» σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Ο κίνδυνος για έναν «συγχρονισμένο πόλεμο πολλαπλής ταχύτητας» δεν αποκλείεται. Το Bloomberg προχώρησε ακόμη παραπέρα, κάνοντας λόγο για πιθανή «άμεση απειλή κατά της Ανατολικής Ευρώπης μέσα στους επόμενους 12 μήνες».
Στο tilegrafimanews.gr, διεθνολόγοι εκτιμούν ότι η δήλωση Τρένιν επιχειρεί να νομιμοποιήσει μια ρωσική αντεπίθεση, ακόμη και στο πληροφοριακό επίπεδο: να προετοιμάσει τη ρωσική κοινή γνώμη για στρατηγικές ανατροπές και παράλληλα να στείλει το μήνυμα πως η Ρωσία δεν αιφνιδιάζεται, αλλά ανταπαντά με μακροπρόθεσμο σχέδιο. Η έννοια του «μακρού πολέμου» φαίνεται να κυριαρχεί στην ατζέντα του Κρεμλίνου.
Συμπερασματικά, ο Τρένιν δεν απειλεί κενά. Αναγγέλλει το τέλος των ψευδαισθήσεων.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απαντούν με πυραύλους και σενάρια πυρηνικής αποτροπής
Το NATO επιβεβαιώνει ότι έχει ενισχύσει τις αποστολές όπλων και επιτήρησης, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Βαλτική, με τον γενικό γραμματέα να προειδοποιεί ότι «ο ρωσικός αναθεωρητισμός πρέπει να κοστίζει».
Την ίδια ώρα, το Πεντάγωνο και η CIA εκτιμούν ότι η πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία έχει αυξηθεί, εάν θεωρήσει ότι κινδυνεύει άμεσα η εδαφική της ακεραιότητα.
Το Bloomberg σημειώνει ότι «η Ουάσινγκτον βλέπει τη νέα ρητορική ως προετοιμασία του εδάφους για πιθανή περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση».
Διεθνολόγοι: «Η δήλωση δεν είναι απλώς ρητορική – είναι στρατηγική»
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Μαυρίδης, μιλώντας στο tilegrafimanews.gr, επισημαίνει: «Το Κρεμλίνο δεν επιλέγει τυχαία πρόσωπα όπως ο Τρένιν για τέτοιες δηλώσεις. Στέλνει μήνυμα ότι βλέπει ήδη τον εαυτό του σε μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».
Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Τζον Μίρσχαϊμερ στο University of Chicago τονίζει ότι «η Δύση πίστεψε πως μπορεί να απομονώσει τη Ρωσία, χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο. Ήταν στρατηγικό λάθος».
Το Le Monde Diplomatique μεταφέρει αναλύσεις που δείχνουν πως η Ρωσία ενισχύει την πολιτική της διείσδυσης σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, ως «αντίποινα» στην περικύκλωση από το ΝΑΤΟ.
Η «συγκρουσιακή αφήγηση» και η απόκλιση ΕΕ–ΗΠΑ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν συμμερίζονται πλήρως τη γραμμή σκληρής αντιπαράθεσης. Ο Όρμπαν της Ουγγαρίας αλλά και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας έχουν δηλώσει ότι «ο διάλογος με τη Ρωσία δεν πρέπει να σταματήσει». Αυτό, σύμφωνα με το European Council on Foreign Relations, δείχνει πως το «ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο» απέναντι στον Πούτιν έχει αρχίσει να ρηγματώνεται.
Ολοκληρωτικός πόλεμος ή αφύπνιση;
Η τοποθέτηση Τρένιν δεν περιορίζεται μόνο σε γεωπολιτικά μηνύματα. Καλεί τη ρωσική κοινωνία να προετοιμαστεί για μακρόχρονο, πολυμέτωπο πόλεμο, ακόμα και με χρήση πυρηνικών, αν χρειαστεί.
«Η αποτροπή πρέπει να γίνει ενεργητική, όχι παθητική. Η καθυστέρηση στην Ουκρανία δημιούργησε την ψευδαίσθηση αδυναμίας», γράφει χαρακτηριστικά.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος. Το ερώτημα –σύμφωνα με τον Τρένιν– είναι αν η ανθρωπότητα τον έχει ήδη αποδεχθεί ως «τη νέα κανονικότητα». Και αν ναι, πόσο καιρό απομένει μέχρι την ανεπίστρεπτη κλιμάκωση.
Η Ρωσία δείχνει να έχει πάρει τη θέση της. Η Δύση απαντά με στρατηγική επιμονή. Το μέτωπο διευρύνεται και κάθε πλευρά δίνει τη μάχη της αλήθειας, της ισχύος και της επιβίωσης.