Η χθεσινή εικόνα της παρουσίασης του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εκτός απο υποσχέσεις για προσλήψεις και επιδόματα, για αυξήσεις μισθών, συντάξεων, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους παροχές, είχε και μία δυσάρεστη έκπληξη για πολλά από τα παλιά στελέχη του κόμματος.

Που είδαν μια νέα ομάδα συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, να αναλαμβάνει πρώτο ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος.

Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, που μάλιστα πήρε τον λόγο μετά από τα στελέχη του, στάθηκαν και μίλησαν στους συγκεντρωμένους στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία και δεν ήταν μόνο για λόγους σκηνοθετικούς. Για να σταλεί μήνυμα στην νέα γενιά, που και αυτή καταψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι αφήνει πίσω του τα «τοξικά» στελέχη του κόμματος.

Ηταν και ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, ότι πλέον αυτή είναι η ηγετική ομάδα, αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα πλαισιώσουν τον Αλέξη Τσίπρα και όταν θα βρεθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης: πιστοί στον ίδιο, σκληροί ιδεολογικά, αριστερής κοπής.

Χρεώνει στην παλιά φρουρά την ήττα

Η απόφαση αυτή του Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί την απόσυρση από το προσκήνιο μιας σειράς στελεχών, που πορεύθηκαν μαζί του από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μικρό κόμμα της αριστεράς, έως την στιγμή της εκλογική νίκης. Τώρα αυτά τα στελέχη περνούν στο περιθώριο, με εξαίρεση τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που λόγω του εναλλακτικού του προφίλ, εκτιμάται οτι περνάει ενα θετικό μήνυμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στην κοινή γνώμη. Συν φυσικά το γεγονός οτι διαθέτει πρόσβαση και επιρροή σε μια μεγάλη μερίδα μεσαίων στελεχών του κόμματος ως επικεφαλής της ομάδας των 53.

Στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης που έχουν εκτεθεί στην κοινή γνώμη με την αμετροεπή συμπεριφορά τους, αποσύρονται από την εκλογική μάχη, αφού εκτιμάται οτι η στάση τους και η πολωτική τους αντίληψη, κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο φυσικά και πρόσωπα όπως η Τασία Χριστοδουλουπούλου που με τις διασυνδέσεις τους και την ρουσφετολογική τους αντίληψη για τις προσλήψεις και τις μετατάξεις, έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει με τα παλαιά κόμματα , που όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία.

Στελέχη που πολώνουν και προκαλούν οξείες αντιπαραθέσεις, όπως ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης επίσης περνούν σε δεύτερη μοίρα, ενώ σε άλλα στελέχη όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος η ο Γιώργος Σταθάκης , που συνδέονται άμεσα με το μνημονιακό παρελθόν του κόμματος, επίσης περνούν σε εφεδρεία.

Ειδικός ρόλος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Στην επόμενη φάση του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως όλα δείχνουν θα είναι στην αντιπολίτευση, ειδικό ρόλο θα έχουν τα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αφού η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για διεύρυνση προς την κεντροαριστερά, για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε προοδευτική παράταξη είναι ειλημμένη και δεν θα αλλάξει όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ξεχωριστή θέση φαίνεται πως κερδίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που εκτιμάται οτι κάνει καλή δουλειά στο υπουργείο της, δεν προκαλεί εντάσεις και έχει αποκτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με το σημερινό οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Στην επόμενη φάση, διευρευμένο ρόλο θα έχουν τα πρόσωπα που προσχώρησαν στο κυβερνών κόμμα με το όχημα της Γέφυρας, όπως ο Νίκος Μπίστης.

Ολα θα κριθούν στις εκλογές
Οι σχεδιασμοί φυσικά θα κριθούν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αν η διαφορά τελικά προσεγγίσει το θηριώδες 10% που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, αν μείνει εκτός Βουλής η πλειοψηφία των σημερινών βουλευτών, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εσωκομματικές κόντρες που θα αναπτυχθούν για εκείνους που ήρθαν την τελευταία στιγμή και κατέλαβαν τις θέσεις. Ενδεχομένως δε να υπάρξει και κίνηση για στροφή προς τα αριστερά, με το επιχείρημα οτι η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του κόμματος τελικά εκρίθη και απερρίφθη από το εκλογικό σώμα. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει την εκλογική μάχη με μια νέα γενιά στελεχών, που μένει να αποδείξουν οτι μπορούν να τραβήξουν το κόμμα έως τις κάλπες. Η πιθανολογούμενη ήττα, το μέγεθός της, θα κρίνουν και την πορεία του εγχειρήματος.