ΟΑΕΔ: «Ανοικτό» είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, για 30.333 ανέργους.
Αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και διενεργείται μόνο ηλεκτρονικά σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ. Η δράση στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, καθώς και στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων, ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με κατάρτιση και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι άνεργοι αλλά δεν έχουν εγγραφεί στα μητρώα θα πρέπει να το κάνουν άμεσα, ώστε να προλάβουν την υποβολή αίτησης έως τις 20 Αυγούστου στο τρέχον πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα, ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης, σε τρεις διαφορετικούς φορείς.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από χρήστες πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ. Για τον λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισάγουν τους κωδικούς πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό), ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν κωδικούς θα πρέπει να πάρουν τον σχετικό κλειδάριθμο. Για να αποκτήσει ο άνεργος τον κλειδάριθμο ΟΑΕΔ θα πρέπει να προμηθευτεί από το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης της περιοχής του ένα έγγραφο με τίτλο, «Απόδοση στοιχείων ταυτοποίησης στη διαδικτυακή πύλη».
Οι υποψήφιοι άνεργοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συμπληρώσουν κατά περίπτωση, υποχρεωτικά τα πεδία με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του/της συζύγου (για τους έγγαμους υποψήφιους), το εάν είναι πτυχιούχοι άνεργοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα (αποκλειστικά και μόνο για τις θέσεις που αντιστοιχούν σε ειδικότητες ΠΕ και ΤΕ), αν είναι αρχηγοί μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς και ΑΜΚΑ και στοιχεία των ανήλικων τέκνων και των εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ καθώς και το ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω (στην περίπτωση που οι άνεργοι είναι ΑμεΑ). Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ αντλεί αυτόματα κάποια στοιχεία για το εισόδημα των υποψηφίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ενώ από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) πιστοποιείται αν ο υποψήφιος λαμβάνει Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όπως γράφει το newsbeast.gr