Τo Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με επιτυχία την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 εκδήλωση με θέμα: «Οι προκλήσεις για την Ελληνική Εξωτερική την επαύριο των Εθνικών Εκλογών».
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Ξυδάκης (πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών) και ο κ.Δημήτρης Ιατρίδης ( Διεθνολόγος-Δικηγόρος και υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών) Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ του ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοσιογράφοι και φοιτητές Διεθνών Σχέσεων Ελληνικών ΑΕΙ.
Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος κατά την σύντομη εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Επισήμανε ότι κύρια πρόκληση αποτελεί η Τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπόλοιπες δύο προκλήσεις οι οποίες κατά την εκτίμησή του είναι σημαντικές για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά τείνουν να υποβαθμίζονται από τα ΜΜΕ και το δημόσιο διάλογο. Η πρώτη πρόκληση αφορά τον κίνδυνο να επιστρέψει από το «παράθυρο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού τύπου Ανάν το οποίο θα είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού. Ειδικότερα διατύπωσε την εκτίμηση ότι Δυτικοί κύκλοι επιθυμούν την άμεση επίλυση του Κυπριακού προκειμένου να ενταχθεί κατόπιν η ενιαία Κύπρος στο ΝΑΤΟ. Επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει όπως συνέβη στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να συναινέσει σε μία προβληματική για τα συμφέροντα του Ελληνισμού λύση του Κυπριακού με μοναδικό στόχο την διευκόλυνση της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι επί της αρχής η ένταξη της Κύπρου στην Βορειοατλαντική Συμμαχία όπως άλλωστε και των Σκοπίων(«Βόρεια Μακεδονία») εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αποτελεί για την Ελλάδα και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας στα βόρεια σύνορά μας (η προοπτική ένωσης της Αλβανίας με το Κόσοβο), ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου γιατί θα δημιουργήσει ένα κακό πολιτικό και νομικό προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων τόσο στη Δυτική Θράκη όσο και στην Κύπρο.
Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών-Νότιος Τομέας κ.Νίκος Ξυδάκης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους άξονες-προτεραιότητες στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: α) Διατήρηση και Μεγιστοποίηση της Γεωπολιτικής επιρροής της Ελλάδος, β) η καλύτερη δυνατή λύση του Κυπριακού σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, γ) ανάσχεση της αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια, δ) καλλιέργεια και εμβάθυνση των Συμμαχιών της Ελλάδος, ε) εξάπλωση της επιρροής της Ελλάδος στα Βαλκάνια, ε) ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία στη βάση κοινών συμφερόντων και όχι στη βάση της Ορθοδοξίας (οι δύο χώρες είναι ανταγωνιστικές στο πεδίο αυτό), στ) διατήρηση και ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Ο Διεθνολόγος-Δικηγόρος και Υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών κ.Δημήτρης Ιατρίδης στην ομιλία του αφού έκανε μία σύντομη περιγραφή του σύνθετου διεθνούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος με την όξυνση του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) επισήμανε ότι ισχύει ακόμα και σήμερα το δόγμα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που διατύπωσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής στην μεταπολίτευση ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, ένα δόγμα που δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση το α’ εξάμηνο του 2015. Αυτό το δόγμα φυσικά δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναζητήσει και νέες συμμαχίες στη βάση κοινών συμφερόντων. Αναφορικά με την Τουρκία ο κ.Ιατρίδης επισήμανε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και πως η γειτονική χώρα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μία ισχυρή αποτρεπτική πολιτική και όχι με μία πολιτική κατευνασμού. Τέλος, ανέλυσε ακόμα τους λόγους για τους οποίους η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προβληματική και επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε μία πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του ακροατηρίου και των ομιλητών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Amalia Athens.