Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

«Οι προκλήσεις για την Ελληνική Εξωτερική Πολιτική την επαύριο των Εθνικών Εκλογών»

Newsroom από Newsroom
02/07/2019 19:01
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τo Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με επιτυχία την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019 εκδήλωση με θέμα: «Οι προκλήσεις για την Ελληνική Εξωτερική την επαύριο των Εθνικών Εκλογών».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Ξυδάκης (πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών) και ο κ.Δημήτρης Ιατρίδης ( Διεθνολόγος-Δικηγόρος και υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών) Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ του ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοσιογράφοι και φοιτητές Διεθνών Σχέσεων Ελληνικών ΑΕΙ.

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος κατά την σύντομη εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Επισήμανε ότι κύρια πρόκληση αποτελεί η Τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπόλοιπες δύο προκλήσεις οι οποίες κατά την εκτίμησή του είναι σημαντικές για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα αλλά τείνουν να υποβαθμίζονται από τα ΜΜΕ και το δημόσιο διάλογο. Η πρώτη πρόκληση αφορά τον κίνδυνο να επιστρέψει από το «παράθυρο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού τύπου Ανάν το οποίο θα είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού. Ειδικότερα διατύπωσε την εκτίμηση ότι Δυτικοί κύκλοι επιθυμούν την άμεση επίλυση του Κυπριακού προκειμένου να ενταχθεί κατόπιν η ενιαία Κύπρος στο ΝΑΤΟ. Επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει όπως συνέβη στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να συναινέσει σε μία προβληματική για τα συμφέροντα του Ελληνισμού λύση του Κυπριακού με μοναδικό στόχο την διευκόλυνση της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι επί της αρχής η ένταξη της Κύπρου στην Βορειοατλαντική Συμμαχία όπως άλλωστε και των Σκοπίων(«Βόρεια Μακεδονία») εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κίνδυνο που αποτελεί για την Ελλάδα και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας στα βόρεια σύνορά μας (η προοπτική ένωσης της Αλβανίας με το Κόσοβο), ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου γιατί θα δημιουργήσει ένα κακό πολιτικό και νομικό προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων τόσο στη Δυτική Θράκη όσο και στην Κύπρο.

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών-Νότιος Τομέας κ.Νίκος Ξυδάκης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους άξονες-προτεραιότητες στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική: α) Διατήρηση και Μεγιστοποίηση της Γεωπολιτικής επιρροής της Ελλάδος, β) η καλύτερη δυνατή λύση του Κυπριακού σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, γ) ανάσχεση της αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια, δ) καλλιέργεια και εμβάθυνση των Συμμαχιών της Ελλάδος, ε) εξάπλωση της επιρροής της Ελλάδος στα Βαλκάνια, ε) ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία στη βάση κοινών συμφερόντων και όχι στη βάση της Ορθοδοξίας (οι δύο χώρες είναι ανταγωνιστικές στο πεδίο αυτό), στ) διατήρηση και ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Διεθνολόγος-Δικηγόρος και Υποψήφιος Βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών κ.Δημήτρης Ιατρίδης στην ομιλία του αφού έκανε μία σύντομη περιγραφή του σύνθετου διεθνούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος με την όξυνση του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) επισήμανε ότι ισχύει ακόμα και σήμερα το δόγμα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που διατύπωσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής στην μεταπολίτευση ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, ένα δόγμα που δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση το α’ εξάμηνο του 2015. Αυτό το δόγμα φυσικά δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναζητήσει και νέες συμμαχίες στη βάση κοινών συμφερόντων. Αναφορικά με την Τουρκία ο κ.Ιατρίδης επισήμανε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και πως η γειτονική χώρα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μία ισχυρή αποτρεπτική πολιτική και όχι με μία πολιτική κατευνασμού. Τέλος, ανέλυσε ακόμα τους λόγους για τους οποίους η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προβληματική και επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε μία πολύ ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του ακροατηρίου και των ομιλητών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Amalia Athens.

Ετικέτες: εκλογέςΕλλάδαΚΕΔΙΣΑπολιτικά

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Έτοιμος για εκλογές δηλώνει ο Ζελένσκι: Ζητάει τη βοήθεια των ΗΠΑ, παραδέχεται ότι δεν έχει την υποστήριξη των συμμάχων για ανακατάληψη της Κριμαίας και άλλων εδαφών

09/12/2025 | 21:36 - Ενημέρωση 10/12/2025 | 06:11
Featured

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος

09/12/2025 | 08:00
Featured

Εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ – Το απόγευμα ψηφίζει ο Κ. Μητσοτάκης

23/11/2025 | 14:42
Featured

Εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ: Αύξηση της συμμετοχής των μελών

23/11/2025 | 14:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Δήλωση Ε9 / ΕΝΦΙΑ : Έκδοση πιστοποιητικού και δήλωση


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Αγρότες σε εξέγερση: 100 τρακτέρ έκλεισαν το λιμάνι Θεσσαλονίκης – «Δεν αντέχουμε άλλο»

    185 shares
    Share 74 Tweet 46
  • ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ- ΟΠΕΚΕΠΕ: 3,8 δισ. πληρωμές, 1,2 δισ. μέσα στον Δεκέμβριο και 125 εκατ. από ΕΛΓΑ: 115 μπλόκα στους δρόμους 

    147 shares
    Share 59 Tweet 37
  • ΤΙ ΩΡΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, Δημόσιο – Οι ώρες πίστωσης από e-ΕΦΚΑ και τα «SOS» για απάτες στους λογαριασμούς

    125 shares
    Share 50 Tweet 31
  • ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΗ- ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΠΥΡΟ ΚΑΙ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

    358 shares
    Share 143 Tweet 90
  • ΕΝΣΤΟΛΟΙ: Αυξήσεις έως 276€ τον μήνα και αναδρομικά 3 μηνών για 150.000 στελέχη – 15 παραδείγματα «φωτιά» στους μισθούς

    108 shares
    Share 43 Tweet 27
  • ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ από 1/1/2026 – Οι μεγάλες αλλαγές, οι φόβοι για «ιδιωτικοποίηση» ελέγχων και η παράταση στο ψηφιακό δελτίο ελαιοκάρπου

    101 shares
    Share 40 Tweet 25
  • Η Eurobank γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με την απορρόφηση της «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία»

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch