Σε έντονο προεκλογικό ρυθμό κινούνται στο Κίνημα Αλλαγής για τις Ευρωεκλογές, που θα αποτελέσει τη μητέρα των μαχών, στην περίπτωση που δεν γίνουν ταυτόχρονα και Εθνικές Εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη που δεν θέλει να επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου, προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.
Ήδη έχει δοθεί σε… δόσεις μία πρώτη γεύση ενώ, το επόμενο διάστημα και όσο θα πλησιάζουμε προς τις ευρωπαϊκές κάλπες, το πάζλ θα συμπληρώνεται κομμάτι – κομμάτι, έως ότου ολοκληρωθεί.
Επιτελικά, μάλιστα, στελέχη του κόμματος είναι σε επαφή με πρόσωπα από όλη την Ελλάδα, με στόχο τα ψηφοδέλτια να έχουν ισχυρή δόση ανανέωσης, γεωγραφική αντιπροσώπευση, ισχυρή κοινωνική εκπροσώπηση, αλλά και να στοχεύουν σε ειδικά εκλογικά κοινά.
Να σημειωθεί ότι κομβικό ρόλο στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου θα παίξει η διαδικασία εκλογής, αν δηλαδή οι προσεχείς ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα του σταυρού, όπως ισχύει σήμερα, ή της λίστας, ενώ έχει ακουστεί και το σενάριο του μεικτού συστήματος.
Και τούτο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις εκλογικές συσκέψεις, έχουν εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα την επαναφορά της λίστας, προκειμένου να τακτοποιήσει διάφορους γυρολόγους από την Κεντροαριστερά.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τα ονόματα που έχουν δημοσιοποιηθεί, όσο και τις πληροφορίες για τις υποψηφιότητες που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων του Κινήματος Αλλαγής, φαίνεται να διαμορφώνεται ένα άκρως ενδιαφέρον «μωσαϊκό» υποψήφιων.
Όσον αφορά τους νυν ευρωβουλευτές, ο φιναλίστ του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στην Κεντροαριστερά Νίκος Ανδρουλάκης, έχει πάρει την απόφαση να διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του στις Βρυξέλλες. Διαθέτει ισχυρές δυνάμεις πανελλαδικά ενώ, το 2017 έδωσε το «παρών» στην κούρσα της διαδοχής και κατέκτησε τη δεύτερη θέση, λαμβάνοντας το 44% των ψήφων.
Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής παίρνει πρωτοβουλίες για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως η πρόσφατη για τη βελτίωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ, να σημειωθεί ότι έχει αναπτύξει πολύ στενή σχέση με τον «εκλεκτό» των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς.
Υποψήφια θα είναι εκ νέου και η Εύα Καϊλή, η παρά το νεαρό της ηλικίας της μετράει αρκετά χρόνια δυναμικής παρουσίας στα κομματικά τεκταινόμενα, αφού η πολιτική μπήκε στη ζωή της από τα μαθητικά της χρόνια. Κατά τη διάρκεια ενασχόλησής της με την πολιτική δεν δίστασε υψώσει το ανάστημά της όποτε χρειάστηκε, υπερασπιζόμενη την άποψή της, όπως έγινε και στην περίπτωση με τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Στην Ευρωβουλή έχει καταφέρει να αναδείξει το έργο της με τον πιο αναγνωρισμένο τρόπο, όπως τη βράβευσή της, στην κατηγορία Νέων Τεχνολογιών του διαγωνισμού MEP Awards, τον οποίο διοργάνωσε το περιοδικό του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τη μάχη των ευρωεκλογών θα δώσει και ο οικονομολόγος, συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου. Ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού θα γίνει το τέταρτο μέλος της μεγάλης πολιτικής οικογένειας που μπαίνει στον πολιτικό στίβο μετά τον παππού του Γεώργιο, τον πατέρα του Ανδρέα και τον αδερφό του Γιώργο. Έχει ξεκινήσει ήδη έναν μεγάλο κύκλο περιοδειών ανά την επικράτεια, απευθυνόμενος κυρίως στο παπανδρεϊκό ακροατήριο, στην προσέγγιση των οποίων στοχεύει και η Χαριλάου Τρικούπη.
Πλώρη για την Ευρωβουλή βάζει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, όπου μετά από δύο θητείες στον δήμο θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στην πολιτική του καριέρα. Το Νοέμβριο του 2017 ενέγραψε το όνομα του στον κατάλογο των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς και τερμάτισε στην τρίτη θέση, λαμβάνοντας το 13,78% των ψήφων. Εν όψει των ευρωεκλογών έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του σε κομματικές εκδηλώσεις ενώ, διατηρεί καθοριστικής σημασίας επαφές με βασικούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης.
Ψηλά παίζει το ενδεχόμενο να μπει στη «μάχη» των ευρωεκλογών και ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας. Πρόκειται για ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μακρά κοινοβουλευτική και υπουργική θητεία, ενώ είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ιστορία του θεσμού, αφού κατείχε τη θέση από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001. Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ για το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου τον Ιανουάριο του 2015, αποφεύγοντας όμως τον εμφύλιο σπαραγμό που είχε ξεσπάσει εκείνη την τραυματική περίοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Λάμπρου Παλάντζα που υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά. Στέλεχος με μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, στη νεολαία και αδιάλειπτη συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα. Τον χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός, εκφράζεται πάντα ελεύθερα χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Από την γενιά των 40άρηδων ξεχωρίζει για τον σταθερό ιδεολογικό προσανατολισμό. Ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι ιδιοκτήτης μιας από τις πιο δυναμικές εταιρείες στο χώρο της εκμετάλλευσης ακινήτων και της τουριστικής εξυπηρέτησης.
Για το ευρωψηφοδέλτιο «παίζει» δυνατά και ο Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Αναστασιάδης, ο οποίος διατηρεί στενή πολιτική σχέση με τη Φώφη Γεννηματά, την οποία και εκπροσώπησε στην Επιτροπή Αλεβιζάτου στις εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Το μικρόβιο της πολιτικής μπήκε στο αίμα του από τα φοιτητικά του χρόνια και δραστηριοποιήθηκε έντονα στις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 2018 είναι μέλος του της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής .
Ανάμεσα στα ονόματα που συζητούνται είναι και αυτό της πρώην επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη, που εντάχθηκε στο κόμμα από τα μαθητικά της χρόνια. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες, ως αρχισυντάκτρια ένθετου περιοδικού εφημερίδας και παρουσιάστρια ειδήσεων της Ελληνικής Τηλεόρασης. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών και επανεξελέγη το 2007. Το 2009 παραιτείται από την έδρα της για να συμμετέχει στη 2η θέση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές του 2009.
Στις υποψηφιότητες που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει», συμπεριλαμβάνεται αυτή του δημοσιογράφου, συγγραφέα και σεναριαογράφου Κώστα Μπλιάτκα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον Τύπο, στο ραδιόφωνο και στην δημόσια τηλεόραση ως παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών ενώ, συνεργάστηκε με το ΒΒC καθώς, και με ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Υποψήφιος θα είναι και ο γνωστός παρουσιαστής δελτίων καιρού στη δημόσια τηλεόραση Σάκης Αρναούτογλου. Μιλώντας πρόσφατα για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική, αποκάλυψε ότι τον παρότρυνε ο αδερφός του, Γρηγόρης ενώ, ξεκαθάρισε ότι ο μόνος λόγος που θέτει υποψηφιότητα είναι να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη για το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής.
«Κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του Τάσου Κατσιάνη. Είναι δημοτικός σύμβουλος Τρικάλων από το 2014, όπου, μεταξύ άλλων, ανέλαβε τη δημιουργία και λειτουργία του χριστουγεννιάτικου θεματικού πάρκου «ο μύλος των ξωτικών». Εργάζεται στον τομέα της διπλωματίας των πόλεων επιδιώκοντας την προσέγγιση και τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Το 2015 εκλέγεται μέλος της ΚπΕ του ΠΑΣΟΚ και τον Νοεμβρίο του 2016 αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου δικτύου πόλεων της Ευρώπης (LeClubdeStrasbourg), θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
Υποψήφιος για δεύτερη φορά θα είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Διαθέτει τεράστια εμπειρία και δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εν όψει ευρωεκλογών επιδιώκει την συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τις πολιτικές που προωθεί το ΚΙΝΑΛ για την στήριξη των ΑμεΑ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων της Χαριλάου Τρικούπη έχει, επίσης, πέσει το όνομα της Μένης Μαλλιώρη. Είναι επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είχε διοριστεί ευρωβουλευτής το 1999 από τον Κώστα Σημίτη. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 ήταν υποψήφια βουλευτής Αχαϊας με το ΠΑΣΟΚ ενώ, το 2009 διορίστηκε πρόεδρος στον ΟΚΑΝΑ από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Ένα ακόμα όνομα που ακούγεται για την ευρωλίστα είναι του Παναγιώτη Ιωακειμίδη, που ήταν υποψήφιος με την ΕΛΙΑ στις Ευρωεκλογές του 2014. Έχει σπουδάσει πολιτικές, οικονομικές επιστήμες και Ευρωπαϊκά και Διεθνή θέματα σε κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου και ως πρεσβευτής/εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει συμμετάσχει πολλές σημαντικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ.
Στα ονόματα που επίσης ακούγονται έντονα, είναι του Γιάννη Μεϊμάρογλου που δραστηριοποιείται στο διεθνές εμπόριο χαλυβουργικών προϊόντων και ταξιδεύει συνεχώς στη Γενεύη, που είναι η έδρα της εταιρείας του ενώ, παράλληλα είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση». Με την πολιτική ασχολείται πολλά χρόνια. Στο παρελθόν άνηκε στο ΚΚΕ ενώ, τελευταίος σταθμός του ήταν το Ποτάμι και μέσω αυτού το Κίνημα Αλλαγής.
Στον ίδιο στίβο είναι πολύ πιθανό να μπει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης που είναι από τα ιδρυτικά µέλη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ως φοιτητής της Νοµικής Σχολής συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2007 και επανεξελέγη το 2009 ενώ, από τον Μάιο 2010 μέχρι και το Νοέμβριο 2011 ήταν Υφυπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009.
∆εδοµένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα Ανδρέα Τζουραμάνη. Η επίσημη ενασχόληση του με τα κοινά άρχισε στις δημοτικές εκλογές του 2006 όπου εκλέχθηκε πρώτος διαμερισματικός σύμβουλος του Νοτίου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων. To 2010 ίδρυσε την ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για την Πάτρα». Στις Δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων ενώ, την περίοδο 2011- 2014 διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων.
Ένα ακόμα όνομα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της Χαριλάου Τρικούπη, είναι του πολιτικού επιστήμονα Πασχάλη Αγανίδη, που υπήρξε εκπρόσωπος της Κίνησης «G700» (Η Γενιά των 700ευρώ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας των 58 για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, αλλά και υποψήφιος της Ελιάς στις ευρωεκλογές του 2014. Με τακτική αρθρογραφία και δημόσιες παρεμβάσεις έχει εργαστεί για την ανάδειξη και την προώθηση της ιδέας της διαγενεακής δικαιοσύνης στον δημόσιο διάλογο.
Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται έντονα είναι και του διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου, συγγραφέα και πρώην προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου. Διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2007 ως το 2009, όπου κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας. Έχει γράψει 8 νομικά και πολιτικά βιβλία και πάνω από 1000 άρθρα ενώ, είναι τακτικός αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά.
«Κλειδωμένη»_ φαίνεται πως είναι η υποψηφιότητα του πρώην κεντρικού στελέχους της ΔΗΜΑΡ Ισμήνης Μώρου, που διαφώνησε με την αποχώρηση Θεοχαρόπουλου και παρέμεινε στο ΚΙΝΑΛ. Επί πολλά χρόνια εργάστηκε ως στέλεχος Τουριστικών επιχειρήσεων και είναι άνθρωπος με τεχνογνωσία σε θέματα Τουρισμού. Υπήρξε υπ. βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ Κέρκυρας ενώ, το 2014 ήταν υποψήφια της Αριστερής Κίνησης Ιονίου για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη του νησιού.
Τέλος, ανάμεσα στις ζυμώσεις για τους πιθανούς υποψηφίους ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην βουλευτή Βασίλη Έξαρχου. Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1975, ενώ το διάστημα 1981-1983 διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Σπουδαστών και Επιστημόνων της Νάπολης Ιταλίας. Εξελέγη βουλευτής Λάρισας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «στο Καρφί» του Σαββατοκύριακου