Ούτε σήμερα επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο άφησε παράθυρο ανοιχτό για την πραγματοποίησή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση και το πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη πρωτίστως του ίδιου του Τούρκου προέδρου.
Μέχρι ώρας
Στο σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ραντεβού μεταξύ των δύο ηγετών σημειώνοντας ότι «δεν έχει αλλάξει προς ώρας αυτό».
Τα προγράμματα του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου έτσι όπως έχει ανακοινωθεί από την τουρκική προεδρία δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους στις ΗΠΑ (σ.σ. στη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ωστόσο ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «αν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στη Νέα Υόρκη δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα (σ.σ. παρουσία Ερντογάν στις ΗΠΑ και μετά τις 22 Σεπτεμβρίου όταν και φτάνει εκεί ο κ. Μητσοτάκης) και υποβληθεί το σχετικό αίτημα τότε διπλωματικά θα εξεταστεί και θα απαντηθεί και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά».
«Μέχρι ώρας όμως δεν υπάρχει κάτι καινούργιο για την παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ» επανέλαβε ο κ. Οικονόμου.
Ουδέν σχόλιο
«Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ερώτημα «για ποιο λόγο ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα».
Παρελθόν το ήρεμο καλοκαίρι;
Ερωτηθεί δε ο κ. Οικονόμου για το αν αποτελεί παρελθόν το «ήρεμο καλοκαίρι» με την Τουρκία και αν ξαναμπαίνουμε σε μια περίοδο κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών μετά και το περιστατικό νότια της Κρήτης με το γαλλικό ερευνητικό πλοίο και την παρενόχλησή του από τουρκικά πολεμικά σκάφη καθώς και τη ρητορική προκλητικότητα της Τουρκίας η οποία επανέρχεται με δηλώσεις ακόμα και από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν ο κ. Οικονόμου τόνισε:
«Η στάση της χώρας μας είναι σταθερή και πάγια. Η Ελλάδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά. Πάντα οι απόψεις μας εδράζονται σε αυτά που ισχύουν με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και πάντα η πολιτική μας είναι μια πολιτική με γρήγορα αντανακλαστικά που επιτρέπει στη χώρα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, τα εθνικά της κυριαρχικά δικαιώματα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μείζονος σημασίας η ομόφωνη απόφαση του EUMED9 για τη Μεσόγειο και τις ΑΟΖ
Εισαγωγικά πάντως κατά τη διάρκεια του Briefing ο κ. Οικονόμου έκανε αναφορά στην πολιτική διακήρυξη της Συνόδου του EUMED9 και τα μηνύματα που στέλνει κατ’ ουσίαν προς την Τουρκία χαρακτηρίζοντας «μείζονος σημασίας» τις συμφωνίες που απεικονίζονται στην Πολιτική Διακήρυξη για τις προκλήσεις στη Μεσόγειο.
«Μείζονος σημασίας ήταν οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν -και απεικονίζονται στην Πολιτική Διακήρυξη- σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
»Ομόφωνα οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Ενώ πρόσθεσε ότι «συμφωνία υπήρξε και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι 9 ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών».
Οι συνομιλίες με Μακρόν στο Παρίσι
Σε ότι αφορά την μετάβαση, μετά τις ΗΠΑ, του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και αν και σε ποιο βαθμό αυτό συνδέεται με την αγορά έξι επιπλέον Ραφάλ ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η Γαλλία «είναι μια σταθερή και ισχυρή σύμμαχος της Ελλάδας, είναι μια μεγάλη χώρα της ΕΕ» και ως εκ τούτου άφησε να διαφανεί ότι οι συζητήσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Μακρόν αφορούν ένα ευρύτερο πλέγμα σχέσεων και θεμάτων τόσο σε ότι αφορά την ίδια την πορεία της ΕΕ, μεγάλα παγκόσμια ζητήματα που ανακύπτουν όπως η AUKUS καθώς και οι διμερείς μας σχέσεις