Όλες οι ειδήσεις για τις ΒΑΣΕΙΣ 2020 – ΕΣΠΑ προγράμματα – Σε αναμονή οι υποψήφιοι.
Ειδήσεις: Ολοκληρώθηκε η προθεσμία που είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων, προκειμένου να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Πλέον, με αγωνία αναμένονται οι βάσεις, οι οποίες θεωρείται ότι θα κινηθούν πτωτικά για ακόμα μία χρονιά.
Ολα τα ΝΕΑ για τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ΕΔΩ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι βάσεις 2020 θα έχουν σκαμπανεβάσματα ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο, ενώ οι προβλέψεις τη φετινή χρονιά είναι πιο επισφαλείς από κάθε άλλη φορά, καθώς έχουν υπάρξει ορισμένες αλλαγές στις πανελλαδικές, όπως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας.
Συγκεκριμένα, πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις 2020 στο πρώτο επιστημονικό πεδίο και δεν αποκλείεται η πτώση να συμπαρασύρει ακόμη και τις υψηλόβαθμες σχολές, όπως για παράδειγμα τις Νομικές.
Το αυξημένο ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση σε σχέση με πέρυσι στα Αρχαία φαίνεται πως παίζει κομβικό ρόλο στην πτώση στις βάσεις 2020 σε αρκετές σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου.
Στο δεύτερο πεδίο θετικών επιστημών, αναμένεται πτώση σε αρκετές σχολές , υπό την πίεση των κακών βαθμολογιών σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία αλλά και στο μάθημα της Χημείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις βάσεις 2020.
Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο όπου δεσπόζουν οι ιατρικές σχολές, αναμένεται – όπως εκτιμούν οι αναλυτές – να παραμείνουν κοντά στα περσινά επίπεδα με μικρά σκαμπανεβάσματα, ανάλογα και με τη ζήτηση που θα υπάρξει στα μηχανογραφικά 2020.
Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται να υπάρξει μικρή αύξηση των βάσεων, ως απόρροια των ευκολότερων θεμάτων στην πλειονότητα των μαθημάτων.
Όλες οι ειδήσεις για τις ΒΑΣΕΙΣ 2020 – ΕΣΠΑ προγράμματα – Εν αναμονή νέων προγραμμάτων.
Δύο, μεγάλες, δράσεις ΕΣΠΑ έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η πρώτη, αφορά στην ανανέωση παγίων των εταιρειών -μαζί με ενεργειακή αναβάθμιση και η δεύτερη στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Οι παραπάνω, εντάσσονται στο επιχειρηματικό σκέλος του ΕΣΠΑ (πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ) και θα τρέξουν «σε λίγο καιρό, αφού περάσουμε αυτήν την κρίση», όπως κοινοποίησε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης, με θέμα: «Ποιο ΕΣΠΑ χρειάζονται οι επιχειρήσεις στην μετά- COVID εποχή», που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και τη διαΝΕΟσις (30/6).
Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός πως πρέπει να υπάρχουν λίγες και στοχευμένες δράσεις. Κατά τα λεγόμενά του, όσο πιο πολλά προγράμματα τόσο μπλοκάρει το Σύστημα που δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, με αποτέλεσμα να προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Απεναντίας, υποστήριξε πως εάν υπάρχει για παράδειγμα ένα πρόγραμμα με πολλές, απλές υπο-δράσεις, η εκάστοτε επιχείρηση θα μπορεί να επιλέξει από μόνη της που και πώς θέλει να επενδύσει, γεγονός που δύναται να οδηγήσει, κατ’ επέκταση, σε επενδύσεις με αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως οι παραπάνω εμβληματικές δράσεις, όπως τις χαρακτήρισε, υπήρχαν στο σχεδιασμό του υπουργείου από την προ-κορονοϊό εποχή. Κι εξήγησε, πως στο πλαίσιο αυτών θα εφαρμοστεί το λεγόμενο σύστημα «first in – first out», προκειμένου να μην καταγράφονται καθυστερήσεις στη διαδικασία, δηλαδή «να μην περιμένουμε να κλείσει η δράση, να γίνουν οι αξιολογήσεις, να πραγματοποιηθούν οι ενστάσεις κ.λπ. Παρά όποιος περνάει τα on/off κριτήρια να μπορεί να λάβει την επιδότηση και να προχωρήσει απευθείας την επένδυση», όπως είπε.
Στόχος απορρόφησης κονδυλίων
Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως στόχος του υπουργείου είναι να ανεβάσει το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο 50% έως το τέλος της χρονιάς (οι πληρωμές ολοκληρώνονται 31.12.2023), υπενθυμίζοντας πως ήταν στο 25%-26%, όταν ανέλαβε υφυπουργός και πλέον κινείται στο 38%. Εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, οι εισροές κοινοτικών πόρων στην ελληνική οικονομία αναμένεται να φτάσουν στα 5 δισ. ευρώ.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε πως, από ότι φαίνεται, θα στηρίξει οικονομικά συγκεκριμένα έργα. Οπότε, στην παρούσα φάση οι υπηρεσίες του υπουργείου συγκεντρώνουν όλα τα έργα που θέλουν να χρηματοδοτηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια, και έχοντας έναν μηχανισμό για την ωρίμανσή τους θα τα …διοχετεύσουν στην Κομισιόν προκειμένου να ενισχυθούν από το Ταμείο.
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από το υπουργείο εν μέσω πανδημίας (χρηματοδοτικά εργαλεία και επιδοτήσεις) σημείωσε πως έως τώρα έχουν κινητοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ και προσβλέπουν πως με τη μόχλευση (αφορά σε ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας, όπου συμμετέχουν κι οι τράπεζες) η ρευστότητα στην αγορά θα φτάσει στα 12 δισ. ευρώ. «Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε αυτά τα εργαλεία, αλλά και να εισαγάγουμε καινούρια, πιο στοχευμένα, έως το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο κ. Τσακίρης.
Μάθε εάν δικαιούσαι το ΚΕΑ , επίδομα παιδιού Α21, ΟΑΕΔ επιδόματα
Νέα online : Συντάξεις Σεπτεμβρίου ΟΓΑ, Δημοσίου, ΙΚΑ – Πόσα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι
Ειδήσεις για αγρότες : Νέα πληρωμή ΟΠΕΚΕΠΕ, Τα νέα για επιδοτήσεις