Χανιά: Την τεχνική έκθεση του έργου που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και είχε ως αντικείμενο την «Έρευνα – μελέτη για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους στα Χανιά» παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής από τον καθηγητή και τ. Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Μανόλη Μανούτσογλου.
Στο πολυποίκιλα προικισμένο από την φύση νομό των Χανίων, σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, προστίθεται ένα ακόμα σημαντικό και σπάνιο φυσικό μνημείο, το Απολιθωμένο Δάσος Χανίων, στον Σταυρό Ακρωτηρίου. Όπως καταγράφηκαν στην μελέτη, βρίσκονται διάσπαρτα απολιθώματα ριζών ανωτέρων φυτών διαφόρων διαστάσεων (rhizoliths), κεκλιμένοι και ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί αγνώστων μέχρι τώρα δένδρων, απολιθωμένα κλαδιά διαφόρων δένδρων και δομές που συνδέονται με την ύπαρξη ριζωμάτων ανωτέρων δένδρων όπως οι πολύ κοινές αλλά άγνωστες στο πλατύ κοινό κυκλικές σωληνοειδείς δομές διαλυτοποίησης (dissolution pipes) καθώς και οβελίσκοι (pinnacles). Η αρχική αυτή μελέτη αποτελεί το εφαλτήριο για την αναγκαία, μακρόχρονη, συστηματική έρευνα του Απολιθωμένου Δάσους Χανίων, ώστε να καθοριστούν οι αποθετικές περιοχές και οι συνθήκες που οδήγησαν στη διατήρηση μέσω απολίθωσης των ριζωμάτων και των μελών των ανωτέρων φυτών.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να μελετηθούν όπως επισημένετε από τον καθηγητή κ. Μανούτσογλου, λεπτομερώς οι διάφοροι τρόποι απολίθωσης που παρατηρήθηκαν, ο χημισμός των διαφόρων απολιθωμάτων και των αντίστοιχων πετρωμάτων που τα φιλοξενούν, να γίνει ο προσδιορισμός των ειδών, της ηλικίας των δένδρων αλλά και της σταδιακής απολίθωσης, καθώς και ενός περιορισμένου αριθμού επιπρόσθετων εξειδικευμένων επιστημονικών θεμάτων. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να συμβάλλουν αποφασιστικά στη βιωματική κατανόηση του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης και μέσω διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων, στη σταδιακή ανάδειξή του παγκοσμίως, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την Κρήτη και τα Χανιά ειδικότερα.