ΟΛΥΜΠΟΣ-Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και παγκοσμίως γνωστό ως το «σπίτι» των 12 θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Οι πρώτοι… θνητοί που πάτησαν την κορυφή του, τον φημισμένο Μύτικα (2.918 μ.), θεωρούνται ο Χρήστος Κάκκαλος και οι δύο Ελβετοί, ο φωτογράφος Φρεντ Μπουασονά (με το φακό του αποτύπωσε την Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα) και ο φίλος του Ντανιέλ Μπο-Μποβί. Μια ημέρα σαν τη σημερινή, στις 2 Αυγούστου 1913, ο Έλληνας κυνηγός από το Λιτόχωρο οδήγησε στην κορυφή του θρυλικού βουνού τους δύο Ελβετούς ορειβάτες.
Ο Έλληνας κυνηγός γνώριζε πολύ καλά τον Όλυμπο αλλά δεν είχε φτάσει στις ψηλές κορυφές του βουνού. Μάλιστα, λέγεται ότι πραγματοποίησε ξυπόλητος την αναρρίχηση με τους δύο Ελβετούς! Οι τρεις ορειβάτες πέρασαν την πρώτη νύχτα μέσα σε θύελλα, ενώ συνεχίζοντας την ανάβαση, τα χαράματα της 2ας Αυγούστου, έφτασαν εν μέσω πυκνής ομίχλης σε μία κορυφή, την οποία θεώρησαν ως την πιο ψηλή του Ολύμπου. Χαρούμενοι, έβαλαν τις κάρτες τους σε ένα μπουκάλι και το έθαψαν στο έδαφος, ενώ «βάφτισαν» το σημείο ως «Κορυφή της νίκης». Γρήγορα όμως η ομίχλη διαλύθηκε και ανακάλυψαν ότι η πραγματική κορυφή βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά! Η επιμονή του Χρήστου Κάκκαλου οδήγησε τελικά τους ορειβάτες, στις 10:25 το πρωί της 2ας Αυγούστου, στην ψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα.
Ο Χ. Κάκκαλος (φωτ.: wikipedia.org)
Η Doodle σήμερα γιορτάζει την επιτυχημένη προσπάθειά τους καθώς και τη «φωτιά» που τους ενέπνευσε και τους ώθησε να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του βουνού των Ολύμπιων θεών. «Είθε ο θρύλος τους να ζει για πάντα!», σημειώνει χαρακτηριστικά η Google.Ο Χρήστος Κάκκαλος συνέχισε τις αναβάσεις σχεδόν έως το τέλος της ζωή του. Προς τιμήν του, ένα καταφύγιο στον Όλυμπο φέρει το όνομά του.