Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική HOT NEWS

ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Χωρίς προκαταβολή βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο: Στεγνώνει ο ΕΛΓΑ, 83 εκατ. ευρώ σε εκκρεμότητα αποζημιώσεων

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
02/10/2025 13:02
σε HOT NEWS, ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
279
SHARES
593
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η απόφαση να μη δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης 2025 στα μέσα Οκτωβρίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί σοβαρό κενό στη ρευστότητα του αγροτικού κόσμου, αλλά και του ίδιου του ΕΛΓΑ.

Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης 

Στη διάθεση της Εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει ο Γιώργος Μυλωνάκης – Όλη η επιστολή του

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

News: Ο ασφαλιστικός οργανισμός στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισφορές που εισπράττει μέσω εκχώρησης από τις κοινοτικές πληρωμές, όμως τώρα μένει χωρίς έσοδα, με συνέπεια να δυσκολεύεται να καταβάλει αποζημιώσεις για τον παγετό και τις υπόλοιπες θεομηνίες του 2025.

Οι παράπλευρες απώλειες για τον ΕΛΓΑ

Στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο τονίστηκε ότι η αδυναμία πληρωμής της προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης στερεί από τον Οργανισμό το βασικό έσοδο των εισφορών. Οι παραγωγοί που έχουν εξουσιοδοτήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ να αποδίδει την ασφαλιστική τους εισφορά αυτόματα στον ΕΛΓΑ, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Έτσι τα ταμεία του ΕΛΓΑ μένουν «στεγνά» σε μια περίοδο που χιλιάδες δηλώσεις ζημιών βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ο βουλευτής ζήτησε την άμεση καταβολή προκαταβολών, ώστε να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, την ταχεία ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και την ένταξη στο πλαίσιο στήριξης όλων των καλλιεργειών που επλήγησαν. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε ότι οι εκτιμήσεις προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, αλλά χωρίς ρευστότητα δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις.

Ζημιές από τον παγετό 2025 και οι καθυστερήσεις

Η Ημαθία, η Πέλλα και η Φλώρινα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον παγετό της άνοιξης, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες σε κεράσια, μήλα και κυδώνια. Χιλιάδες παραγωγοί περιμένουν αποζημιώσεις που δεν έχουν καταβληθεί, καθώς ο ΕΛΓΑ εξαρτάται από τις εκχωρήσεις εισφορών για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό. Η παράταση αυτής της εκκρεμότητας σημαίνει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να σχεδιάσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ενώ πολλές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις για τον παγετό του 2025 ανέρχονται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να καταβληθεί πριν υπάρξει ροή ρευστότητας. Ο κίνδυνος να μετατεθούν για το τέλος του έτους ή ακόμη και για το πρώτο τρίμηνο του 2026 είναι πλέον ορατός.

Το ντόμινο των καθυστερήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η καθυστέρηση της προκαταβολής του τσεκ προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες. Πέρα από την αδυναμία είσπραξης εισφορών από τον ΕΛΓΑ, χιλιάδες αγρότες στερούνται ρευστότητας για να αγοράσουν σπόρους, λιπάσματα και ζωοτροφές. Η αγορά ήδη καταγράφει αυξημένα κόστη σε βασικά εφόδια, με τις τιμές των ζωοτροφών να έχουν ενισχυθεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και τα λιπάσματα να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκκρεμούν ακόμη χιλιάδες δηλώσεις ΟΣΔΕ, με το 7% να παρουσιάζει προβλήματα στο ΑΤΑΚ. Χωρίς την ολοκλήρωση των ελέγχων, δεν μπορεί να προχωρήσει η εκκαθάριση της προκαταβολής. Το αποτέλεσμα είναι η αγορά να μένει «στεγνή» από χρήμα σε μια περίοδο που η ανάγκη για κεφάλαιο κίνησης είναι αυξημένη.

Το αδιέξοδο με τα de minimis και τα 220 ευρώ ανά ζώο

Εκτός από την προκαταβολή της βασικής, εκκρεμούν και άλλα πακέτα ενισχύσεων. Το γνωστό de minimis για ζωοτροφές, ύψους 63 εκατ. ευρώ, δεν έχει ακόμη καταβληθεί, παρά τις υποσχέσεις ότι θα πιστωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της ενίσχυσης 220 ευρώ ανά ζώο για τις μονάδες που έχασαν το κοπάδι τους λόγω ευλογιάς, καθώς τα αρχικά κονδύλια δεν επαρκούσαν και το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά επιπλέον 20 εκατ. ευρώ.

Η καθυστέρηση αυτών των πληρωμών δημιουργεί νέα πίεση στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έλλειψη ζωοτροφών και μειωμένη παραγωγή γάλακτος. Οι συνεταιρισμοί κάνουν λόγο για «σπασμένα συμβόλαια» με τυροκομεία και αδυναμία τήρησης των συμφωνιών.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΤΟ… ΠΕΡΙΜΕΝΕ! Οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ έως 20 Οκτωβρίου – Τι αλλάζει με τα τέλη ταξινόμησης τρακτέρ και τι να προσέξετε

Το πολιτικό βάρος και η ευρωπαϊκή διάσταση

Η απουσία προκαταβολής στα μέσα Οκτωβρίου αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την αξιοπιστία του συστήματος πληρωμών. Στη Βουλή, βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση ώστε να εξασφαλιστεί ρευστότητα στον ΕΛΓΑ και να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις. Η πίεση δεν αφορά μόνο τις αποζημιώσεις παγετού, αλλά και τις ζημιές από πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις, για τις οποίες έχουν υποβληθεί δεκάδες χιλιάδες δηλώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή της στις 4 Αυγούστου, είχε ήδη προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν τηρηθούν οι κανονισμοί για το ΟΣΔΕ, υπάρχει κίνδυνος μερικής αναστολής ενισχύσεων. Σε αυτό το περιβάλλον, η καθυστέρηση στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα αγγίζει πλέον την αξιοπιστία της χώρας ως προς τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την εκταμίευση κονδυλίων στο μέλλον.

Η ανάγκη για λύση

Οι παραγωγοί ζητούν άμεσες παρεμβάσεις: καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ με δανεισμό-γέφυρα, επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή αξιοποίηση κοινοτικών εργαλείων για προσωρινή ρευστότητα. Χωρίς αυτά, οι αποζημιώσεις θα μετατεθούν για το 2026, με καταστροφικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο.

Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες και να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τον προγραμματισμό των παραγωγών, αλλά και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.

Ανδρουλάκης από Χίο: Αδιανόητα όσα κάνει η κυβέρνηση με την εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: DE MINIMISΑΤΑΚΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΕΛΓΑΟΠΕΚΕΠΕ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ – Σχέδια Βελτίωσης: Όλες οι αλλαγές σε τρακτέρ, θεριζοαλωνιστικές, ΑΠΕ και αγορά γης

17/08/2026 | 11:02
HOT NEWS

ΕΛΓΑ: Νέα πληρωμή 6,6 εκατ. ευρώ σε 5.201 παραγωγούς – 60 προσλήψεις γεωπόνων και εξισωτική έως 16 Οκτωβρίου

14/08/2026 | 13:02
HOT NEWS

ΑΑΔΕ – Δικαιώματα 2026 – Οι 9 κατηγορίες, η προθεσμία και τα νέα πρόστιμα για φυτοφάρμακα

14/08/2026 | 11:02
HOT NEWS

ΟΣΔΕ 2026: Οι 10 ημερομηνίες που κρίνουν τις επιδοτήσεις – Ποιοι πληρώνονται Οκτώβριο και ποιοι πάνε Νοέμβριο

12/08/2026 | 11:02
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ : 5  περιοχές σε κλοιό ισχυρών φαινομένων, προειδοποιεί η ΕΜΥ- ΠΡΟΣΟΧΗ!


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ!! ΤΑ 2 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ! 3 ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!!!

    803 shares
    Share 321 Tweet 201
  • ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 2026: Τα ποσά από 15 έως 20 έτη και η παγίδα της εξόδου στα 62

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • “Παλαιοκομματικοί” κατά Αντώνη Σαμαρά

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • «Πόλεμος» με τα κουνούπια: Ψεκασμοί στην Αττική για τον ιό του Δυτικού Νείλου

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΝΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2027: Αυξήσεις έως 2,6% και τέλος στην προσωπική διαφορά – Τα νέα ποσά με 12 παραδείγματα

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Πληρωμές αγροτών 2026: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για ΟΣΔΕ, επιδοτήσεις και διορθώσεις – Ποιοι κινδυνεύουν να τις χάσουν 

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Μητσοτάκης: Έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προασπίσουμε την κυριαρχία μας – Οι εξ ανατολών αντιδράσεις δεν μας επηρεάζουν

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch