ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντεινόμενη πολιτική ένταση προκαλεί η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, με κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά στελέχη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε παρασκηνιακό και δημόσιο επίπεδο.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, με το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής να μην αποκλείεται.
Η δήλωση κυβερνητικού στελέχους στο tilegrafimanews.gr είναι χαρακτηριστική: «Ο πρωθυπουργός επιμένει σε πλήρη διαφάνεια. Όμως η προανακριτική δεν είναι πολιτική απόφαση μόνο, είναι και νομική πράξη. Δεν θα πάμε σε θέατρο». Αντιθέτως, από πλευράς αντιπολίτευσης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «αν δεν διερευνηθούν πολιτικές ευθύνες σε τόσο σοβαρές υποθέσεις, τότε η λογοδοσία είναι γράμμα κενό».
Το πολιτικό παρασκήνιο
Η επιστολή Σημανδράκου, η οποία εστάλη στο Μαξίμου στα τέλη του 2023 και αφορά μπλοκαρισμένα ΑΦΜ για παράτυπες αγροτικές ενισχύσεις, έχει μετατραπεί σε σημείο αιχμής μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε δημόσια ότι «πάνω από 700 ΑΦΜ έχουν διαβιβαστεί ήδη στην Εισαγγελία», προσθέτοντας πως η ελληνική δικαιοσύνη διερευνά τις υποθέσεις και πριν την παρέμβαση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, επιτιθέμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ επιτελικά στελέχη σχολίαζαν ότι οι αναφορές περί «εγκληματικής οργάνωσης» προσβάλλουν τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης.
Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας στο tilegrafimanews.gr, «η κυβέρνηση αυτή ήταν η πρώτη που έκανε μαζικούς διασταυρωτικούς ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οποιαδήποτε σύγκριση με παλαιότερες πρακτικές είναι άδικη και άτοπη».
⸻
Η διάσταση των ελέγχων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα ελέγχονται για παράνομες επιδοτήσεις, ενώ 2.365 εξ αυτών ερευνώνται ειδικά για πληρωμές που έγιναν με ψευδείς ένορκες βεβαιώσεις από το 2019 και εξής. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επισήμως για την έκταση των παρατυπιών, ωστόσο πηγές αναφέρουν πως «οι έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θα επεκταθούν».
Ταυτόχρονα, στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, πέρα από τις αγροτικές ενισχύσεις, ενδέχεται να εντοπιστούν και παράνομες φορολογικές ωφέλειες από ψευδείς δηλώσεις ενίσχυσης.
Το σενάριο της Προανακριτικής
Παρά τις επίσημες δηλώσεις περί «υπομονής» και «θεσμικής ψυχραιμίας», αρκετά κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο προανακριτικής διαδικασίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει γαλάζιος βουλευτής: «Εφόσον υπάρξει πρόταση με συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, δεν μπορούμε να την απορρίψουμε προτού εξετάσουμε τα πραγματικά δεδομένα».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στον Alpha 9.89, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης σχετικής πρότασης. Από την άλλη, ο Στέλιος Πέτσας έχει ήδη δηλώσει ότι η «θεσμική νομιμότητα πρέπει να προέχει της πολιτικής αυτοσυντήρησης». Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή τον Αύγουστο εφόσον κατατεθεί πρόταση για προανακριτική.
Οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη σκληρή ρητορική, μιλώντας για «κυβερνητική συγκάλυψη», ενώ η βουλευτής Εύα Καϊλή σε παρέμβασή της σημείωσε: «Η διαχείριση της υπόθεσης θυμίζει τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη». Παράλληλα, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος επανέφερε το ερώτημα: «Πότε έμαθε το Μαξίμου για τα κόκκινα ΑΦΜ; Γιατί δεν ενήργησε νωρίτερα;»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δώσει σαφή πολιτική εντολή να στηριχθεί το αίτημα για κοινοβουλευτική διερεύνηση, εφόσον τα στοιχεία που αποκαλύπτονται στοιχειοθετούν πιθανή ευθύνη ή συγκάλυψη.
Ο ρόλος των διεθνών ελεγκτικών μηχανισμών
Το ενδιαφέρον της Ευρωπαίας Εισαγγελέως και ο διακρατικός χαρακτήρας των ελέγχων φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για θεσμική συνεργασία μεταξύ ελληνικών αρχών και ευρωπαϊκών θεσμών. Παράλληλα, νομικοί κύκλοι αναφέρουν στο tilegrafimanews.gr ότι «σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε., οι εισαγγελικές έρευνες είχαν πολιτικές προεκτάσεις, όταν υπήρξε ολιγωρία από πλευράς κρατικής διοίκησης».
Η τελική στάση του Μαξίμου
Μέχρι στιγμής, το Μαξίμου κρατά κλειστά χαρτιά. Οι δύο εμπλεκόμενοι υπουργοί, Βορίδης και Αυγενάκης, επιμένουν στην πλήρη αθωότητά τους και διαψεύδουν κάθε σύνδεση με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις. Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφονται διαφορετικές απόψεις: άλλοι εισηγούνται προληπτική παραπομπή για να «καεί το θέμα πολιτικά», ενώ άλλοι θεωρούν ότι η απουσία αδιάσειστων ενδείξεων καθιστά την Προανακριτική πρόωρη και επικοινωνιακά επικίνδυνη.
Το μόνο βέβαιο, όπως υπογραμμίζει κυβερνητική πηγή στο tilegrafimanews.gr, είναι ότι «κανείς δεν έχει το πολιτικό περιθώριο να εμφανιστεί ως προστάτης της αδιαφάνειας».
Με το βλέμμα πλέον στραμμένο στην Εισαγγελία και στις κινήσεις των κομμάτων τις επόμενες 10 ημέρες, η σύγκρουση γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να κλιμακωθεί, με το ενδεχόμενο μιας προανακριτικής διαδικασίας να λειτουργεί τόσο ως καταλύτης όσο και ως δοκιμασία για την αντοχή του πολιτικού συστήματος.