Ο θάνατος του πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ αλ Σαούντ, γνωστού ως «κοιμώμενου πρίγκιπα» της Σαουδικής Αραβίας, σκόρπισε παγκόσμια συγκίνηση. Ο 36χρονος βασιλόπαις άφησε την τελευταία του πνοή μετά από 19 χρόνια σε κώμα, έπειτα από σοβαρό τροχαίο σε ηλικία 15 ετών.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Η ανακοίνωση έγινε από τον πατέρα του, πρίγκιπα Χάλεντ, μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), συνοδευόμενη από το συγκλονιστικό μήνυμα:
«Με πίστη στο θέλημα του Αλλάχ και μεγάλη θλίψη, θρηνούμε τον αγαπημένο μας γιο».
Παγκόσμια κάλυψη από τα διεθνή πρακτορεία
Η είδηση του θανάτου μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Το Reutersχαρακτήρισε τον πρίγκιπα «σύμβολο αφοσίωσης και πίστης στη Μέση Ανατολή». Αντίστοιχα, το Al Jazeera τόνισε την πνευματική διάσταση που είχε λάβει η μακροχρόνια του νοσηλεία στη Σαουδική κοινωνία.
Το Associated Press (AP) έκανε λόγο για ένα «αληθινό έπος υπομονής και οικογενειακής αγάπης», ενώ το Agence France-Presse (AFP) εστίασε στον διεθνή απόηχο του θανάτου, σημειώνοντας ότι «η ιστορία του ενώνει την ανθρώπινη συναισθηματική παλέτα πέρα από πολιτισμούς και θρησκείες».
«Το βασιλικό δωμάτιο που έγινε προσκύνημα»
Σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, διπλωμάτες από ευρωπαϊκές και μεσανατολικές χώρες χαρακτήρισαν την πολυετή μάχη της οικογένειας ως «μια ιστορία που διδάσκει ανθρωπιά σε καιρούς κυνισμού». Ξένοι πρεσβευτές που επισκέφθηκαν το Ριάντ κατά τα έτη 2012–2023 είχαν περάσει από το Ιατρικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν ο πρίγκιπας, αποτίοντας σιωπηλό φόρο τιμής. Όπως ανέφερε ανώτερος δυτικός διπλωμάτης στο tilegrafimanews.gr:
«Ήταν η μόνη βασιλική κάμαρα στον κόσμο που είχε μετατραπεί σε βωμό υπομονής και πατρικής πίστης. Και μόνο αυτό συγκλόνιζε.»
Ένας πρίγκιπας που «κοιμόταν» αλλά δεν ξεχάστηκε ποτέ
Ο Αλ Ουαλίντ τραυματίστηκε το 2005 στο Λονδίνο ενώ φοιτούσε σε στρατιωτική ακαδημία. Από το τροχαίο υπέστη πολλαπλές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αιμορραγία. Από τότε, έμεινε σε βαθύ κώμα μέχρι τον θάνατό του, χωρίς ποτέ να επανέλθει σε πλήρη συνείδηση. Ωστόσο, κάθε μικρή κίνηση – ένα τρέμουλο στα δάχτυλα, ένα στιγμιαίο άνοιγμα των βλεφάρων – καταγραφόταν από την οικογένεια ως σημάδι ελπίδας.
Ο πατέρας του, πρίγκιπας Χάλεντ, ανέβαζε συχνά βίντεο και φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας συγκίνηση και παγκόσμια συμμετοχή. Σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές, το δωμάτιο του Αλ Ουαλίντ μετατρεπόταν σε χώρο λατρείας με στολισμούς, προσευχές και παρουσία συγγενών. Το γεγονός αυτό δημιούργησε έναν σπάνιο δεσμό μεταξύ της Σαουδικής κοινωνίας και της βασιλικής οικογένειας, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ απλού λαού και αριστοκρατίας.
Αντί επιλόγου – Ένας ύστατος αποχαιρετισμός
Η κηδεία του πρίγκιπα πραγματοποιείται σήμερα, 20 Ιουλίου, στο Ριάντ. Οι εικόνες από το νοσοκομειακό του κρεβάτι και η ασπρόμαυρη φωτογραφία που ανέβασε ο πατέρας του έχουν κατακλύσει τα social media και τον αραβικό κόσμο.
Ο Αλ Ουαλίντ μπιν Χάλεντ δεν κυβέρνησε, δεν μίλησε, δεν επέστρεψε στη ζωή – αλλά έγινε σύμβολο μιας σπάνιας, σιωπηλής δύναμης που κράτησε 20 χρόνια.
Για κάθε αναδημοσίευση, αναφορά ή ενσωμάτωση του ρεπορτάζ, παρακαλούμε να γίνεται μνεία του tilegrafimanews.gr ως πηγή.
{يَا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ، ارْجِعِي إِلَىٰ رَبِّكِ رَاضِيَةً مَّرْضِيَّةً، فَادْخُلِي فِي عِبَادِي، وَادْخُلِي جَنَّتِي}
بقلوب مؤمنة بقضاء الله وقدره وببالغ الحزن والأسى ننعى إبننا الغالي
الأمير الوليد بن خالد بن طلال بن عبدالعزيز آل سعود رحمه الله
الذي انتقل… pic.twitter.com/QQBbMWGOOG— خالد بن طلال بن عبد العزيز ( أبو الوليد ) (@allah_cure_dede) July 19, 2025