Η κυβέρνηση μπορεί στον «μποναμά» προς τους κοινωνικά αδύναμους να συμπεριέλαβε και τα οφειλόμενα από τις δαπάνες ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με αυξήσεις, ωστόσο, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, το κόστος ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», στην Ελλάδα της κρίσης με τα εισοδήματα να έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και το ποσοστό των ανέργων να παραμένει σταθερά κοντά στο 20% η κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος κοστίζει όσο στη Σουηδία, όπου όχι μόνο οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές αλλά και το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 2,5 φορές υψηλότερο.
Το ίδιο επίπεδο τιμών πληρώνουν και στην Αυστρία ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat πολλοί άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί με εισοδήματα μεγαλύτερα από τα δικά μας πληρώνουν μικρότερα ποσά. Γαλλία, Τσεχία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και αρκετοί άλλοι επιβαρύνονται με χαμηλότερο κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι Ελληνες καταναλωτές πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, έναντι μείωσης 0,5% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά της Κύπρου (22%), που αποτελεί όμως ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα (χωρίς διασυνδέσεις).
Ακριβά εξακολουθούν να πληρώνουν και το φυσικό αέριο οι Ελληνες καταναλωτές, παρά το γεγονός ότι η τιμή επιβαρύνεται με τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας στην Ευρώπη.
Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων της έντονα ρυθμιζόμενης ελληνικής αγοράς είναι ότι το ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στον λογαριασμό ρεύματος διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στο 41%.
Ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 6,3%, στην Ελλάδα μειώθηκαν μόλις κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Το ίδιο διάστημα, στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από μεγάλες μειώσεις. Στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη οι τιμές υποχώρησαν κατά 21,4%, στην Κροατία κατά 17,5%, στη Σερβία κατά 14,2% και στη Βουλγαρία κατά 10,3%.
Ετσι, τα ελληνικά νοικοκυριά καταλήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 να πληρώνουν την ένατη υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και την 11η για φυσικό αέριο.
iefimerida.gr