«Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει», επεσήμανε η Βάνα Παπαυαγγέλου και συνέχισε: «Αναφορικά με τις εισαγωγές έχουμε σταδιακή μείωση. Περίπου 4.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα». Επιπρόσθετα επεσήμανε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 84% πανελλαδικά. Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ανέρχεται στο 94% και στην Αττική στο 79%.
Για «πινγκ πονγκ διασποράς από εργασιακούς χώρους στο σπίτι», έκανε λόγο η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας. Επεσήμανε επίσης πως αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων.
«Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων. Απ ό,τι φαίνεται δεν πάει μα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Δηλαδή εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή ξεσπάει μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα τη διασπορά στα σπίτια αυτών των ανθρώπων, όπως εξήγησε. Ο Δεκέμβριος είναι πάντα ένας δύσκολος μήνας, φέτος θα είναι πολύ πιο δύσκολος και λόγω της κόπωσης από το lockdown».
Έκανε επίσης λόγο για «πινγκ πονγκ διασποράς μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογενειακής μετάδοσης καθώς δημιουργούνται διάφορες πηγές υπερμετάδοσης».
Η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».
Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».
Μειώνεται ο αριθμός Rt
Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής Rt είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.