Παραμονές εκλογών, όπως άλλωστε αναμενόταν, η κυβέρνηση φέρνει τον φάκελο Novartis στη Βουλή, εγκαινιάζοντας έτσι την προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας η πόλωση θα χτυπήσει κόκκινο.
Μόνο που όλα δείχνουν ότι η κατάληξη της έρευνας οδηγεί σε ένα φιάσκο άνευ προηγουμένου, αφού δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί ότι το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis -σκάνδαλο για εκατοντάδες γιατρούς που συνταγογραφούσαν συγκεκριμένα φάρμακα έναντι ανταλλαγμάτων- εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα.
Κατ’ αρχάς δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης -όλως τυχαίως…- ολοκληρώθηκε παραμονές των εκλογών. Ενώ ακόμα και ο επιμερισμός των ευθυνών δείχνει να υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες. Για άλλους, το όνομα των οποίων προστέθηκε στους κατηγορούμενους για λόγους δήθεν αμεροληψίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, η δίωξη μπαίνει στο αρχείο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η παρουσία του οποίου στη λίστα των κατηγορουμένων, θα υπονόμευε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά.
Για άλλους, με τους οποίους η κυβερνητική παράταξη έχει διαρκές μέτωπο, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ή ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, η δίωξη παραμένει ανοιχτή σε περαιτέρω έρευνα.
Και τα συγκεκριμένα πρόσωπα παραμένουν έτσι σε ομηρία. Ενώ ζητείται η άρση της ασυλίας του Ανδρέου Λοβέρδου, για να σωθούν τα προσχήματα της ύπαρξης σκανδάλου. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών», προσθέτοντας ότι «θα γυρίσει τη γη ανάποδα προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου».
Φιάσκο χωρίς αποδείξεις
Αυτό που κάνει την κατάληξη της διαδικασίας ένα μεγάλο φιάσκο, είναι ότι παρά τις έρευνες που διήρκεσαν χρόνια, δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε κανένα λογαριασμό κάποιου από τους πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ούτε σε στενό συγγενικό τους πρόσωπο ή συνεργάτη, τόσο σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, όσο και στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Ούτε ένα ευρώ. Τι σόι σκάνδαλο είναι αυτό χωρίς μίζες;
Πόσο μάλλον που στη διάρκεια της θητείας των προσώπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε δραματικά, όπως μειώθηκαν φυσικά δραματικά και τα έσοδα και τα κέρδη όλων των φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ αυτών και της Novartis.
Η αρχική έρευνα βασίστηκε σε μαρτυρίες ανώνυμων προστατευόμενων μαρτύρων μηδενικής αξιοπιστίας, που από την πρώτη στιγμή υπονόμευσε το αφήγημα της κυβέρνησης. Ακολούθησε και η δήλωση Πολάκη ότι πρέπει να μπει κάποιος φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, για να δοθεί το τελικό χτύπημα στην αξιοπιστία της δικαστικής έρευνας.
Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία στο σχόλιό της χθες έκανε λόγο «για δήθεν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από σύστασης του ελληνικού κράτους που αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων».
Ένα φιάσκο που θα έχει συνέχεια
Η υπόθεση μπορεί να μπαίνει στο αρχείο, με εξαίρεση την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, εναντίον του οποίου όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα στηθεί δίωξη, αφού ούτε στην περίπτωση του βρέθηκε μαύρο χρήμα, άλλα θα έχει συνέχεια.
Ο μεν κ. Λοβερδος ανακοίνωσε την πρόθεση του να οδηγήσει τους εγκεφάλους της σκευωρίας στο δικαστήριο, η ΝΔ -όχι τυχαία- κατηγόρησε δικαστές ότι συνέπραξαν στην σκευωρία, ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εδώ και καιρό μιλήσει για παραβίαση των διατάξεων περί Εσχάτης Προδοσίας.
«Όπως έχω πει στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο και παραπάνω, το Φεβρουάριο του 2018 συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας. Γιατί έχουμε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίο ανήκει και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό έχει αποδειχθεί, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, έχουν βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα φθάσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Άρα αναμένεται συνέχεια.
Διαφωνίες μεταξύ των δικαστών
Η εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεση Novartis, το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς κανενός πολιτικού, η αμφισβητούμενη αξιοπιστία των μαρτύρων και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την υπόθεση εκλογικά, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Δικαιοσύνη.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί, που είχαν ρόλο στις έρευνες ως σήμερα, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραιτηθεί από την υπόθεση. Η πιο θορυβώδης και υπονομευτική για την αξιοπιστία των ερευνών της Δικαιοσύνης ήταν η παραίτηση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που κατήγγειλε παρεμβάσεις και αντιθεσμικές πρακτικές, φωτογραφίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.