Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου σημειώθηκε, αντιδρώντας στην ποινή της κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο Ανηλίκων σε βάρος 3 ανηλίκων, μαθητών του 1ου Γυμνασίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, οι οποίοι καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην συντονιστική επιτροπή κατάληψης σε σχολείο της περιοχής.
Η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, να αιτηθεί στο δικαστήριο ανηλίκων την άρση ή την μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους 3 μαθητές.
Κατά την κυρία Δημητρίου, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένου υπόψη αφενός των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και αφετέρου της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των νεαρών.
Το Δικαστήριο Ανηλίκων υποχρέωσε τρεις μαθητές της Τρίτης τάξης του 1ου Γυμνασίου, σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, μετά από καταγγελία του διευθυντή του Γυμνασίου ότι ήταν πρωτεργάτες της κατάληψης που έγινε στο σχολείο τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
[irp posts=”132848″ name=”Τραγικός θάνατος γυναίκας από τρένο στην Αγίου Μελετίου”]
Τα 3 παιδιά εμφανίστηκαν την περασμένη Δευτέρα ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων, παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην κατάληψη και τους επιβλήθηκε η ποινή της κοινωνικής εργασίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 122 του Ποινικού Κώδικα.
Πάντως, είναι η πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά δεδομένα που λαμβάνεται ανάλογη απόφαση για μαθητές.
Την ίδια στιγμή, οι γονείς των τριών μαθητών παραπέμφθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, ωστόσο κρίθηκαν αθώοι.