Πάτρα: Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στην Πάτρα οι εκδηλώσεις του καλοκαιρινού φεστιβάλ καρναβαλιού, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 27 Σεπτεμβρίου…
και κατά τη διάρκειά τους θα τηρηθούν αυστηρά, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, όλα τα αναγκαία μέτρα που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σχετικά με τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, η πρόεδρος της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή, ανέφερε ότι έχουν προγραμματιστεί εικαστική εγκατάσταση με εκμαγεία του καρναβαλικού εργαστηρίου, έκθεση καρναβαλικού άρματος, έκθεση φωτογραφίας, έκθεση εικαστικών κ.ά.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Ντύσου σκηνοθέτης» για τέσσερις μέρες στην Αγορά Αργύρη και έχουν κληθεί μέλη πληρωμάτων για να μάθουν πώς μπορούν να κάνουν μία κινηματογραφική ταινία.
Όλες αυτές οι δράσεις, σύμφωνα με την Ήρα Κουρή, «θέλουν να αναδείξουν τη δύναμη του πατρινού καρναβαλιού, είτε είναι θεατρικά δρώμενα είτε είναι εικαστικές εκθέσεις». «Στο καρναβάλι μπαίνει και ο κινηματογράφος», πρόσθεσε η ίδια.
Παράλληλα με το φεστιβάλ καρναβαλιού θα πραγματοποιηθούν και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θεάτρου, που «θα περιλαμβάνουν παραστάσεις, συναυλίες και ένα πολύ μεγάλο δρώμενο, το οποίο στηρίζεται στη λαϊκή μας παράδοση, από το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου», τόνισε η κ. Κουρή.
Σημειώνεται, ότι πολλές από τις εκδηλώσεις και των δύο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στον ανακαινισμένο χώρο των παλαιών σφαγείων, που βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας.
Για τα παλαιά σφαγεία, ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, επισήμανε ότι «χάρις στις προσπάθειες των εργαζομένων όλων των τμημάτων και των ειδικοτήτων του δήμου ο χώρος αναπλάστηκε, και με τη δουλειά των ίδιων δεν θα έχουμε πια κουφάρια».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος, Νίκος Ασπράγκαθος, υπογράμμισε ότι «η ανακαίνιση των παλαιών σφαγείων, η οποία στα βασικά της σημεία έχει ολοκληρωθεί, είναι ενταγμένη στο έργο SPARC που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα INTEREG διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας,» ενώ στο ίδιο έργο είναι ενταγμένα και τα δύο φεστιβάλ.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός χώρου πολιτιστικής δημιουργίας με κέντρο αναφοράς το καρναβάλι και τον καραγκιόζη, συνοδευόμενα από την υλική και άυλη κληρονομιά, με δημιουργικό, και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις νέες τεχνολογίες», συμπλήρωσε ο κ. Ασπράγκαθος.
«Ο χώρος των παλαιών σφαγείων είναι ένας χώρος ποιοτικής πολιτιστικής δημιουργίας, ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλον τον λαό και τους επισκέπτες της Πάτρας, όπου θα βρίσκουν στέγη οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες, αλλά και όσοι θέλουν να συνεχίσουν τη λαϊκή μας παράδοση σε ό,τι αφορά το καρναβάλι και τον καραγκιόζη, όπως και σε άλλες πλευρές της πολιτιστικής μας παράδοσης που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.