ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει τον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων της τέχνης που υπηρέτησαν με αξιοπρέπεια και αφοσίωση το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Θεοχάρη
Ο Σάββας Γεωργιάδης, μέλος επί δεκαετίες του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, και η Γαρυφαλλιά Παναγιωτοπούλου, μια ευγενική και μαχητική παρουσία στη θεατρική σκηνή και την εκπαίδευση, έφυγαν από τη ζωή μέσα σε λίγες ώρες, σκορπίζοντας θλίψη σε φίλους, συναδέλφους και μαθητές τους.
Έφυγαν με διαφορά λίγων ωρών – Η ανακοίνωση Μπιμπίλα
Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, έκανε γνωστή τη θλιβερή είδηση μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025.
«Σήμερα 7 Ιουλίου μας πληροφόρησαν για τις 2 θλιβερές αποχωρήσεις από τη ζωή δύο αθόρυβων συναδέλφων μας… Του κυρίως θεατρικού ηθοποιού Σάββα Γεωργιάδη, παλιού μέλους του ΣΕΗ, με σποραδικές εμφανίσεις σε τηλεόραση και κινηματογράφο που γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1937, και της δυστυχώς νεότερης Γαρυφαλλιάς Παναγιωτοπούλου, που έφυγε ξαφνικά και η τελευταία της εμφάνιση στο θέατρο ήταν στην παράσταση BLACK OUT του Δημήτρη Γιώτη», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο Σάββας Γεωργιάδης – Ένας διακριτικός εργάτης του θεάτρου
Ο Σάββας Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1937 και υπήρξε ένας από τους παλιούς, αυθεντικούς ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου. Με σπουδές στην υποκριτική και συμμετοχές σε θεατρικές σκηνές κυρίως της Αθήνας, υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και ενεργός στη στήριξη συναδέλφων του ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.
Δεν ήταν ευρέως γνωστός στο ευρύ κοινό λόγω του διακριτικού του χαρακτήρα και της αφοσίωσης στο θεατρικό σανίδι. Έπαιξε σε δεκάδες παραστάσεις από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και τις αρχές της νέας χιλιετίας, με ρόλους σε έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεστεί στις 9 Ιουλίου 2025, στις 10:00 το πρωί, στο κοιμητήριο του Βύρωνα.
Η Γαρυφαλλιά Παναγιωτοπούλου – Ηθοποιός και παιδαγωγός
Η απώλεια της Γαρυφαλλιάς Παναγιωτοπούλου ήταν ακόμη πιο ξαφνική. Νεότερη, γεμάτη ενέργεια και δημιουργικότητα, άφησε έντονο το στίγμα της τόσο στο θέατρο όσο και στη θεατρική εκπαίδευση. Σύμφωνα με φίλους και συνεργάτες της, υπήρξε «εργατική, γλυκιά και γελαστή», ενώ υπήρξε καθηγήτρια θεατρικής αγωγής σε σχολεία και σεμινάρια ενηλίκων.
Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στην παράσταση BLACK OUT του σκηνοθέτη Δημήτρη Γιώτη. Η Γωγώ Αντζολετάκη, που συνεργάστηκε μαζί της, την αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια:
«Ένα πασίχαρο κορίτσι… μια γυναίκα που πάλεψε με χίλιες δυο αντιξοότητες στη ζωή της… που μάτωσε για να μεγαλώσει το γιο της… και ξαφνικά, σ’ ένα αναβόσβησμα της αστραπής, έκλεισε για πάντα τα μάτια της…».
Αντίο με σεβασμό και θλίψη
Η είδηση του θανάτου τους έφερε κύμα συλλυπητηρίων στα social media, όχι μόνο από ηθοποιούς αλλά και από μαθητές της Παναγιωτοπούλου, θεατρόφιλους και ανθρώπους του πολιτισμού. Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού δήλωσαν στο tilegrafimanews.gr ότι ετοιμάζεται κοινή αναφορά στο Δελτίο του Εθνικού Θεάτρου για την προσφορά τους.
Η καλλιτεχνική κοινότητα επανέφερε και πάλι τη συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης των ηθοποιών τρίτης ηλικίας και την επαναφορά των δομών στήριξης για τα άτομα του πολιτιστικού χώρου που «φεύγουν αθόρυβα», χωρίς την προβολή που έχουν άλλοι.
Το αποτύπωμά τους
Η παρακαταθήκη τους δεν βρίσκεται μόνο στα θεατρικά προγράμματα και στα πλάνα τηλεοπτικών σειρών, αλλά κυρίως στις μνήμες των ανθρώπων που τους έζησαν.
Ο Σάββας Γεωργιάδης, με τη στωικότητα και την προσήλωση στο λειτούργημά του.
Η Γαρυφαλλιά Παναγιωτοπούλου, με τη φωτεινότητα και τη σιωπηλή της δύναμη.
«Ήταν άνθρωποι που δεν έκαναν φασαρία. Και τώρα φεύγουν, χωρίς φασαρία. Αλλά η απουσία τους θα κάνει θόρυβο», είπε στο tilegrafimanews.gr ηθοποιός που συνεργάστηκε και με τους δύο.