Στη δίνη εσωκομματικών συγκρούσεων παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα κομμένη στα δύο μετά και την απομάκρυνση του Σωκράτη Φάμελλου.
«Στηρίζω τις επιλογές της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζω τις επιλογές των ανθρώπων οι οποίοι μαζικά προσήλθαν στην κάλπη πριν από 11 μήνες και εξέλεξαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Υπόλογοι είμαστε απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πέτρος Παππάς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα και η παράταξη την οποία πρέπει να υπερασπιστούμε και τις επιθυμίες των ανθρώπων που μας στηρίζουν και του ελληνικού λαού κατ’ επέκταση».
«Εγώ δεν βρίσκω τον λόγο γιατί πρέπει να ταλαιπωρηθεί ξανά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν τη διαδικασία, και να προσέλθουν στις κάλπες. 11 μήνες πριν εκλέξαμε έναν καινούργιο πρόεδρο. Έξι μήνες πριν, στο Συνέδριο, και αφού αμφισβητήθηκε ξανά αυτός ο πρόεδρος, επαναεπιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου. Ο κόσμος λέει ότι πρέπει να ακουστεί το μήνυμα της αντιπολίτευσης. Με ρωτήσατε αν πρέπει να γίνουν εκλογές. Όχι. Αν κάποιος έχει έναν μεσαία στο συρτάρι ή αν κάποιος θεωρεί ότι έχει μια λύση η οποία ξαφνικά θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 15% στο 35%, ας την καταθέσει. Ας κάνουν πρόταση μομφής, ας αναλάβουν το κόστος απέναντι στον κόσμο ο οποίος είναι εξοργισμένος αυτήν την στιγμή με την εικόνα την οποία δίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ας καταθέσουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή όπως προβλέπεται. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», ανέφερε.
Όπως είπε ο ίδιος, «υπήρχε μια αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη στους 5 μήνες της ηγεσίας του, πριν από το Συνέδριο, από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει. Αυτό είχε γίνει. Και μια ομάδα στελεχών από εκεί, η οποία ακολούθησε τότε την προτροπή του τέως προέδρου, συνεχίζει με διάφορους τρόπους και με διαφορετική ένταση κάθε φορά ή ο κάθε άνθρωπος. Για παράδειγμα ο κ. Σπίρτζης χρησιμοποιεί εκφράσεις οι οποίες δε συνάδουν με τον πολιτικό πολιτισμό. Στην πραγματικότητα τον θέτουν και εκτός της κομματικής διαδικασίας από την στιγμή που θεωρεί ότι είναι γκεμπελίστικες οι πρακτικές του Στέφανου Κασσελάκη. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει μια σειρά στελεχών τα οποία εκφράζουν μια αγωνία, δικαιούνται να την εκφράζουν αυτήν την αγωνία. Αν λοιπόν έχουν μια διαφορετική πρόταση ας την καταθέσουν».
Για την Αθηνά Λινού σημείωσε: «Αυτό το οποίο είπε και ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ότι προφανώς δε λειτουργεί το κόμμα ως δικαστής της κα Λινού και δε θα μπορούσε να το κάνει. Το θέμα το οποίο ανέκυψε είναι πολιτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ παγίως θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απευθείας αναθέσεις, ότι οι απευθείας αναθέσεις δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα και σε καμία περίπτωση κανείς δε λέει ότι υπάρχουν άλλες ευθύνες. Αυτές, θα διερευνηθούν από εκεί που πρέπει να διερευνηθούν».
Σχετικά με την Πόπη Τσαπανίδου ανέφερε: «Αξιοποιεί το δικαίωμα που της δίνει το Σύνταγμα να ορκιστεί. Εμείς, πολλοί βουλευτές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ένας μεγάλος αριθμός οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφικά, εξέφρασε την άποψη και ήταν μια μοναδική ευκαιρία να έχουμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Θεωρώ ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Θεωρώ ότι είναι λάθος που δεν εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα να έχουμε τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι σαν να παίζει σκάκι κανείς, να φτάνει το πιόνι στο τέρμα του αντιπάλου και να μην το αλλάζει με την καλύτερη δυνατή φιγούρα που μπορεί να το αλλάξει. Την καλωσορίζουμε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε να ενισχύσει αντιπολιτευτικά τη διαδικασία, κάτι που δεν είχαμε δει τον τελευταίο χρόνο από τους υπολοίπους υποψηφίους Επικρατείας».
«Όποιος επιλέγει τον κ. Πολάκη οδηγείται σε συρρίκνωση»
Αναφερόμενος στα του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, είπε: «Όποιος επιλέγει τον κ. Πολάκη αντί της κα Λινού, οδηγείται μαθηματικά σε συρρίκνωση και τελικά σε διάλυση».
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην ακρίβεια: «Όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας, υπάρχει η πραγματικότητα και υπάρχουν και οι μύθοι. Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει αυξηθεί ο πληθωρισμός περίπου κατά 14%. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδιάφορη η κυβέρνηση ή ότι είναι αδιάφορες άλλες 27 κυβερνήσεις όταν ο μέσος όρος του πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι 16,8%; Όχι. Είχαμε ένα πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπιζόταν σε μια βραδιά, γι’ αυτό και 2,5 χρόνια τώρα είναι μια μάχη συνεχής η οποία έχει να κάνει πότε με την προσπάθεια να στηρίξουμε εισοδήματα με αύξηση του κατώτατου μισθού, με αύξηση του μέσου μισθού, με μείωση φόρων και εισφορών και πότε με την τιθάσευση της αισχροκέρδειας, με την επιβολή προστίμων, με χιλιάδες ελέγχους».
Όπως επισήμανε ο ίδιος, «το ζήτημα της στέγης είναι ένα κομβικό ζήτημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί. Αντιμετωπίζεται με ευχολόγια; Όχι. Η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει τους τελευταίους 12 μήνες μια σειρά από εργαλεία. Είμαστε κοντά στο να ακούσουμε και άλλα πράγματα για το ζήτημα της στέγης. (…) Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».
Σχετικά με τις εικόνες από τον Βόλο με τα νεκρά ψάρια να επιπλέουν στη θάλασσα, σημείωσε: «Είναι απογοητευτική η εικόνα που είδαμε. Εγώ θα ανέμενα αυτές τις 2 – 3 ημέρες που βλέπουμε αυτήν την εξέλιξη μια υπεύθυνη, συντονισμένη ενημέρωση πώς προήλθε αυτό το γεγονός και τι σκοπεύουμε να κάνουμε συνολικά για να το αντιμετωπίσουμε και να μην ξανασυμβεί. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ σοβαρό το οικονομικό πλήγμα που υφίστανται οι επαγγελματίες της περιοχής καθώς είμαστε ακόμα στον Αύγουστο και δεν έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος. Και φυσικά η οικολογική καταστροφή και τα θέματα δημόσιας υγείας φαντάζομαι ότι είναι στην πρώτη προτεραιότητα όλων».
«Στο ίδιο έργο θεατές»
Από την πλευρά του ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για την ακρίβεια, είπε: «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές διαρκώς. Έναν πρωθυπουργό ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και μια κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας. Δείχνει η κυβέρνηση διαρκώς να δίνει υποσχέσεις. Προφανώς έχει αποτύχει στο ζήτημα της ακρίβειας και προφανώς δεν μπορεί να βρει λύσεις».
«Εμείς λέμε κάτι. Και ενιαία Αρχή καταναλωτών, μια Αρχή δηλαδή η οποία θα ελέγχει, θα ενισχύσουμε και το καταναλωτικό κίνημα, μια Αρχή η οποία θα μπορεί να ρυθμίσει και να βάλει κανόνες στην αγορά. Φαίνεται ότι σε πολλούς τομείς της αγοράς οι ολιγοπωλιακές δομές κυριαρχούν και αυτό κοστίζει στην τσέπη του καταναλωτή. Από εκεί και πέρα φυσικά και η μείωση του ΦΠΑ η οποία παραμένει στο τραπέζι και είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει άμεσο όφελος για τους καταναλωτές», συμπληρώνει, τονίζοντας:
«Η κυβέρνηση δυστυχώς, ευρύτερα, και στο ζήτημα της ακρίβειας και στα ζητήματα της καθημερινότητας, σε αυτά που απασχολούν τους πολίτες, έχει δείξει μια πρωτοφανή αδιαφορία. Δεν έκατσε να σκεφτεί τι πρέπει να κάνω για την υγεία, την ακρίβεια, τα ενοίκια. Έρχεται εκ των υστέρων και εφόσον υπάρχει το πρόβλημα να προσπαθεί να κάνει κάποια μπαλώματα αλλά εν τέλει το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο».