Εξωδικαστικός συμβιβασμός 2017: Στις αρχές του Αυγούστου πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ιδιωτικών χρεών, με βάση τη λειτουργία του νέου μηχανισμού που νομοθετήθηκε, όπως επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» o ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. Ο ίδιος εξήγησε ότι «η επιχείρηση με τους κωδικούς που έχει στο taxisnet μπαίνει στην πλατφόρμα που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στη Γραμματεία για όλα τα χρέη, οπουδήποτε χρωστάει κανείς, είτε είναι τράπεζα είτε δημόσιο, εφορία, τελωνείο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, προμηθευτές».
Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθείται ο κ.Κουρμούσης σημειώνει πως μετά τη βεβαίωση των οφειλών «γίνονται κάποιοι έλεγχοι για να αποφευχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, που κατά βάση είναι ένας μεσολαβητής από το αντίστοιχο μητρώο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο μεσολαβητής ειδοποιεί όλους τους πιστωτές, κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν πως η επιχείρηση θα παραμείνει ανοιχτή».
Ακολουθεί εν συνεχεία διαπραγμάτευση «για το τι πρέπει να να πληρώνει στον κάθε έναν από αυτούς, ψηφίζουν και εφόσον το 60% συμφωνεί σε μια λύση, αυτομάτως υπογράφουν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επιχείρηση να γνωρίζει το τι πρέπει να πληρώνει στον καθέναν. Εάν και εφόσον υπάρχουν ενστάσεις από κάποιους που διαφώνησαν, η επιχείρηση μπορεί εάν θέλει να απευθυνθεί στο δικαστήριο και να λάβει μια επικύρωση αυτής της απόφασης, ώστε να επιβληθεί πλέον και σε οποιονδήποτε έχει κάποια ένσταση». Ο νόμος λέει ρητά ότι η σύμβαση την οποία υπέγραψε το 60% των πιστωτών του χρέους είναι δεσμευτική για όλους τους υπόλοιπους, όπως γράφει το newsbeast.gr
Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου ώστε να έχουν μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι και «να έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών, να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες, να αλλάξουν τα πληροφοριακά τους συστήματα, να εκπαιδευτούν οι συντονιστές και να έχουν χρόνο να ετοιμαστούν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και τη φορολογική τους δήλωση του 2016. Δεν θέλουμε να δούμε να έχει ψηφιστεί ο νόμος και να προσέλθει ο πολίτης στην εφορία και στην τράπεζα και μην έχει πλήρη γνώση το προσωπικό (…) τρεις μήνες για να ετοιμαστούν όλοι», τονίζει ο κ. Κουρμούσης. «Μέσα στο πλαίσιο του νόμου κάνεις μια διαπραγμάτευση και από την άλλη ημέρα τους έχεις όλους τακτοποιημένους», καταλήγει.
[irp posts=”131985″ name=”Καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ. δικαστικών αποφάσεων για τη λύση και εκκαθάριση Α.Ε.”]
Με τη νέα νομοθεσία σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση δεν ορίζεται όριο (σ.σ πλαφόν) στο πόσο της έκπτωσης ούτε και στις δόσεις, με μόνο περιορισμό σε ό,τι αφορά «το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου λέει ότι μπορεί να γίνει κούρεμα των οφειλών και το υπόλοιπο ποσό που απομένει να εξοφληθεί, να μοιραστεί σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι -στον μέγιστο αριθμό τους- 120». Για τεχνικούς λόγους δε, «υπάρχει ένα μέγιστο όριο έξι μηνών (διαπραγματεύσεων) ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της διαδικασίας», καταλήγει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.