Η κυβέρνηση επιμένει στην πιστή τήρηση των μέτρων περιορισμού για το Πάσχα και οπωσδήποτε μέχρι τις 27 Απριλίου, αλλά στο ευκταίο, καλό σενάριο, έχει ήδη σχεδιάσει το πως θα ανοίξει σταδιακά η αγορά και κυρίως το πως θα αρχίσει ο “απεγκλωβισμός” των πολιτών από την καραντίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
– Πολίτες άνω των 65 ετών, θα κληθούν να παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαίου, ίσως και αργότερα.
-Τα σχολεία, το πιθανότερο, δεν θα ανοίξουν, αλλά θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν τον Ιούνιο (μάλλον μετά τα μέσα του μηνός), με ειδικά μέτρα που θα ληφθούν (όχι περισσότεροι από 15 μαθητές σε κάθε τάξη εξεταστικού κέντρου)
-Εργοστάσια και παραγωγικές επιχειρήσεις, αφού θα έχει προηγηθεί συνεργασία με Εργοδότες και Εργαζόμενους, θα λειτουργήσουν με τρεις βάρδιες, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
– Μικρές επιχειρήσεις, εμπορικές, θα ανοίξουν ξανά περί τα μέσα Μαίου.
– Επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφέ) θα ανοίξουν επίσης περί τα μέσα Μαίου, (ελπίζεται να βοηθήσει και ο καιρός) έχοντας όμως σε λειτουργία λιγότερα από τα μισά τραπέζια από αυτά που είχαν πριν την κρίση.
-Τα ξενοδοχεία, αναμένεται να επιτραπεί να ανοίξουν στο τέλος Ιουνίου. Εφέτος, πάντως θα ανοίξουν λιγότερα, καθώς αρκετά πολύ μεγάλα, στους top προορισμούς, αφενός δεν έχουν προετοιμαστεί και αφετέρου, μάλλον δεν θα κρίνουν συμφέρον να ανοίξουν, αφού απαιτείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων για τη λειτουργία τους, συν το γεγονός ότι παραμένει άκρως αβέβαιο το τι θα γίνει όχι μόνο με τις πτήσεις εξωτερικού, αλλά και με τους υποψήφιους “πελάτες”, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων προέρχεται από σκληρά πληττόμενες χώρες (Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ…)
Να σημειωθεί ωστόσο, ότι καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή αυτών των σεναρίων θα παίξει η συνολική επαναξιολόγηση των περιοριστικών μέτρων τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα και ο πτωτικός ρυθμός των κρουσμάτων.