Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Ποιοι έστησαν το φιάσκο της επίσκεψης Τσίπρα στο Αγιο Ορος- Μοναχοί- τραμπούκοι

Newsroom από Newsroom
11/10/2017 12:00
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ενδιαφέρον παρασκήνιο όσον αφορά την πρόσφατη ματαίωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Documento.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συγκεκριμένα αυτό που από τον συστημικό Τύπο εμφανίστηκε ως «πόρτα Αγίου Ορους στον πρωθυπουργό» δεν ήταν τίποτε άλλο από την προσπάθεια της ΝΔ, σε ανοιχτή γραμμή με συγκεκριμένους μοναχούς και μονές και εκμεταλλευόμενη τους «Ταλιμπάν» της Ορθοδοξίας, να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στο Μαξίμου και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ιερά Κοινότητα στο Περιβόλι της Παναγιάς στη συντριπτική πλειονότητά της εκφράζεται και έχει εκφραστεί με ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. «Οχι για λόγους μικροπολιτικής» όπως εξηγεί διπλωμάτης του ΥΠΕΞ, αλλά γιατί ο κ. Τσίπρας τόσο στη μοναδική του επίσκεψη στο Αγιο Ορος το 2014 όσο και μετά είναι θετικά διακείμενος προς αυτό, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πράξη. Για παράδειγμα, στην υλοποίηση προγραμμάτων αναστηλώσεων όπως η αποκατάσταση, συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή κτισμάτων στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, στη ροή χρημάτων από τα ΕΣΠΑ, σε θέματα ψηφιακής πολιτικής και άλλα όπως πρόσφατα η διαγραφή παλαιότερων οφειλών από τον ΕΝΦΙΑ.

Γι’ αυτό και η Ιερά Κοινότητα έχει απευθύνει δύο προσκλήσεις, με ανοιχτή ημερομηνία, στον πρωθυπουργό. Μία τον περασμένο Δεκέμβριο και μία την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου όπου μια αντιπροσωπεία της επισκέφτηκε για τον λόγο αυτό την Αθήνα και το ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, όταν το γραφείο του πρωθυπουργού τούς απάντησε ότι το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα του επιτρέπει να επισκεφτεί, συγκεκριμένα την προπερασμένη Τετάρτη στις 27 Σεπτεμβρίου, την Αθωνική Πολιτεία, οι αντιπρόσωποι των είκοσι μονών ύστερα από έκτακτη σύσκεψη δύο ημέρες μετά απάντησαν στο ΥΠΕΞ ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία (από τους δεκαπέντε που χρειάζεται για να ληφθεί μία απόφαση παρόντες ήταν οι έντεκα) λέγοντας μάλιστα στον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη διάφορες δικαιολογίες όπως να μην έρθει γιατί είναι του Σταυρού, ότι δεν είναι έτοιμο το Κέντρο Υγείας στις Καρυές ή «δεν είμαστε έτοιμοι για την υποδοχή», με τον υπουργό να ρωτά απορημένος «ποια είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνετε και δεν είστε έτοιμοι;».

Τι θέλει η ΝΔ

Η απάντηση ήταν ότι θα συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Κοινότητα τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Και ενώ ο υφυπουργός το πρωί της ίδιας ημέρας επισκέφτηκε τα έργα στο Κέντρο Υγείας στις Καρυές διαπιστώνοντας ότι είναι καθόλα έτοιμο, οι εκπρόσωποι των μονών έθεσαν πλέον ζητήματα που αφορούν την πολιτεία, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Κι ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο αποφάσισε να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Ιερά Κοινότητα ματαιώνοντας την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος μια ομάδα εντός της, σε συνεργασία με τους σκληροπυρηνικούς, άρχισαν τις γνωστές διαρροές στα ΜΜΕ ότι «δεν τον καλέσαμε εμείς ποτέ», «εκείνος ήθελε να έρθει και εμείς δεν τον δεχθήκαμε».

Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΕΞ, με απόλυτη γνώση των συσχετισμών εντός της Αθωνικής Πολιτείας, πίσω από την κίνηση αυτή υπήρχε συγκεκριμένη πολιτική στόχευση από ομάδα μοναστηριών και δέσμευση προς τους ιθύνοντες της αντιπολίτευσης «να βγει προς τα έξω ότι ο Τσίπρας είναι ανεπιθύμητος στο Αγιο Ορος. Αυτό θέλανε».

Πρωτεργάτες στις ενέργειες ήταν οι μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων, Αγίου Παύλου και η νέα αδελφότητα Εσφιγμένου (ο αντιπρόσωπος της οποίας διαβιώνει εκεί όπου συνεδριάζει η Ιερά Κοινότητα) ενώ σε αυτήν την ομάδα προσκολλήθηκαν και διάφορα συντηρητικά μοναστήρια τα οποία δεν είχαν πρόβλημα με τον πρωθυπουργό αλλά με τον πατριάρχη.

Μοναστήρια όπως του Δοχειαρίου, ο ηγούμενος του οποίου είχε σηκώσει τις γνωστές σημαίες «Ορθοδοξία ή Θάνατος», με τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της μονής εντός της συνεδρίασης της Ιεράς Κοινότητας να κινούνται μεταξύ του «Έξω οι Αντίχριστοι από το Άγιο Όρος», είναι «άθεος», «αντίχριστος», «συντελεί στην αποχριστιανοποίηση και αλλοίωση της πνευματικής ταυτότητας των Ελλήνων». Της Μονής Κωνσταμονίτου, ο ηγούμενος του οποίου είναι υπέργηρος και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό, της Μονής Ξηροποτάμου που έχουν μείνει δέκα άνθρωποι με τον αντιπρόσωπό της να φωνάζει για τις έμφυλες ταυτότητες. Όλοι αυτοί έθεσαν θέμα ακόμη και για τα παιδιά του πρωθυπουργού, αν βαφτίστηκαν ή όχι!

Ο γνωστός Νικοδημος

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτός που πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις ήταν ο αντιπρόσωπος της Λαύρας, ο γνωστός Νικόδημος, ο οποίος εσχάτως διατηρεί επαφές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν εμφανιζόταν με δηλώσεις και αρθρογραφία του λάβρος κατά της Μονής Βατοπαιδίου για τη γνωστή υπόθεση.

Μάλιστα, οι κακές γλώσσες στο Περιβόλι της Παναγίας λένε ότι το όνειρό του ήταν να δει τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό και τον Εφραίμ στην φυλακή. Ο συγκεκριμένος ζει στην Αθήνα, στο μετόχι της Αγίας Λαύρας στον Βύρωνα και διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, από τότε που ήταν στο ΥΠΕΞ και εσχάτως με τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει απλώσει τα «δίχτυα» του στους σκληροπυρηνικούς του Αγίου Όρους.

Ετικέτες: άγιο οροςεπίσκεψηΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣΤσίπρας

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος αποκάλυψε κυνικά ότι ο Τσίπρας εργαλειοποίησε το δημοψήφισμα και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό

11/07/2025 | 18:31
Featured

Απάντηση Μαρινάκη σε Τσίπρα: «Δεν θα να κάνουμε συνομιλητή του σήμερα τον πρεσβευτή του χθες»

09/07/2025 | 20:00
Featured

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: «Να ξεπλυθεί ζητάει όποιος είναι λερωμένος»

09/07/2025 | 19:11
Featured

Μητσοτάκης για Τσίπρα: Ζητάει απεγνωσμένα να ξεπλυθεί από τον ολέθριο ρόλο του

09/07/2025 | 14:43
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΟΑΣΘ: Σαρωτικές αλλαγές στα εισιτήρια


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πέθανε δημοσιογράφος – Συνάδελφοί της μιλούν στο tilegrafimanews.gr για την 52χρονη συντάκτρια που αγάπησε τον Βόλο

    382 shares
    Share 153 Tweet 96
  • Βγάζει τα πυρηνικά υποβρύχια ο Τραμπ μετά τις δηλώσεις Μεντβέντεφ: «Τα λόγια συχνά οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες»

    319 shares
    Share 128 Tweet 80
  • Σκηνές έντασης στην Κόρινθο: Παπαδιά κατηγορεί ιερέα για εξωσυζυγική σχέση – Απόπειρα επίθεσης με αυτοκίνητο

    280 shares
    Share 112 Tweet 70
  • ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – Συνελήφθη η γυναίκα με το καροτσάκι: Το παιδί ήταν ήδη νεκρό;

    275 shares
    Share 110 Tweet 69
  • Κωνσταντινούπολη: Τριμερής Τουρκίας–Ιταλίας–Λιβύης με τουρκικά drones,και ρόλο-σκιώδη στην Ανατολική Μεσόγειο- Η Ελλάδα ΕΚΤΟΣ!

    271 shares
    Share 108 Tweet 68
  • Γιορτή σήμερα 2 Αυγούστου, εορτολόγιο: Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

    254 shares
    Share 102 Tweet 64
  • 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στον Έβρο + Α21 Επίδομα Παιδιού: Όλες οι αιτήσεις που άνοιξαν στις 31 Ιουλίου 2025

    202 shares
    Share 81 Tweet 51
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch