Μόλις 2 εβδομάδες μας χωρίζουν από τις εκλογές και πλέον η μάχη θα δοθεί και με χτυπήματα κάτω από την ζώνη, όπως έδειξε ο πόλεμος προπαγάνδας και η διασπορά fake news από την κυβέρνηση ότι δήθεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να επιβληθεί 7ήμερη εργασία, να καταργηθεί δηλαδή η αργία του Σαββάτου!
Η νέα αντιπαράθεση, όσο κι αν ακούγεται απίστευτη, ξεκίνησε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην διακαναλική συνέντευξη τύπου που έδωσε, για την επιχειρησιακή σύμβαση συγκεκριμένης εταιρείας, της «Παπαστράτος», η οποία αφορά στην επταήμερη λειτουργία της εταιρείας.
Δεν μίλησε ποτέ για επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Αναφερόταν στην σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με την διοίκηση της εταιρείας και προβλέπει εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%. Με τις βάρδιες που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στο σωματείο και την διοίκηση εξασφαλίζονται για κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.
Μέσα από το νέο μοντέλο εργασίας, η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα -αντί για 40- διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Σημειώνεται ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου προκύπτουν και ανάγκες για νέες προσλήψεις γεγονός που σημαίνει οτι ο τελικός αριθμός των υπαλλήλων θα ανέρχεται σε 460 από 400 που είχαν υπολογιστεί αρχικά.
Πώς διαστρέβλωσε την δήλωση το Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να χαρακτηρίσει την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανατριχιαστική και να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι προχωρά ένα βήμα ακόμα στο νεοφιλελεύθερο δρόμο, μιλώντας για επταήμερη εργασία!
«Ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί» αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.
Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα» αναφέρει η κυβερνητική σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».
Τσίπρας; Ο Μητσοτάκης είναι χορηγός μας
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα Ιωάννινα. «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έσπασε τα κοντέρ, το τερμάτισε. Αντί να δεσμευτεί για την 13η σύνταξη που θα φέρουμε για ψήφιση στη Βουλή, δεσμεύτηκε για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αν λέει συμφωνούν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, να συνάπτεται επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει επταήμερη εργασία αντί για πενθήμερη» είπε χαρακτηριστικά.
«Και αυτό το λέει στο όνομα της προόδου και της συμφωνίας που θα έχουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Έχουμε δει εξάλλου στα χρόνια της κρίσης με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται η σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών. Αν ο εργαζόμενος δεν συμφωνεί να δουλεύει ήλιο με ήλιο και χωρίς σχόλες θα απολύεται. Είναι χορηγός μας, δεν έχω αμφιβολία» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
ΝΔ: Πρωτοφανής η γκάφα του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου
Η ΝΔ έκανε λόγο για «πρωτοφανή γκάφα» της Κουμουνδούρου και του Μαξίμο και σε ανακοίνωσή της θυμίζει ότι «το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου!».
Μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απάντησε αναλυτικά στα σχόλια από Μαξίμου:
«Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.
Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους.
Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα»
Παλιότερα, για την συμφωνία της Παπαστράτος πανηγύριζε το Left.gr
Για την υπογραφή της συμφωνίας μόνο καλά λόγια είχε ο τύπος του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικά όσα γράφει το φιλοκυβερνητικό σάιτ Left.gr τον Μάϊο του 2018:
«Την εφαρμογή νέου μοντέλου λειτουργίας, με μείωση ωρών εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, ανακοίνωσε η «Παπαστράτος».
Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονου και εποικοδομητικού διαλόγου με το σωματείο των εργαζομένων της “Παπαστράτος”, επικυρώθηκε στη γενική συνέλευση από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και επισημοποιήθηκε με τη σχετική τροποποίηση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Μάλιστα η ιστοσελίδα παρέθετε και την ανακοίνωση του υπευθύνου ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρείας κ. Γιώργου Παρτσακουλάκη:
«Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή που έρχεται στο ξεκίνημα της νέας εποχής της Παπαστράτος. Μειώνουμε τις ώρες εργασίας, χωρίς να μειώνουμε τους μισθούς. Πρόκειται για μία στρατηγική απόφαση με σημαντικά οφέλη για όλους. Μέσα από το νέο μοντέλο, οι άνθρωποί μας θα μπορούν να έχουν περισσότερο χρόνο, για να τον αφιερώσουν στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή, αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου μας, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο πλαίσιο για συνεχή λειτουργία σε όσα τμήματα του εργοστασίου απαιτείται. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, χάρη στο νέο σχήμα βαρδιών μας, δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε δουλειά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους στο εργοστάσιό μας. Η ανεργία και η οικονομική κρίση δεν αποτελούν για την Παπαστράτος “ευκαιρία”. Αντιθέτως, μας φέρνουν μπροστά στην ευθύνη να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση των εργαζομένων, να κάνουμε τις συνθήκες που εργάζονται, ακόμη πιο ευνοϊκές και να συνεχίζουμε να δημιουργούμε βιώσιμες και ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας».
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Παπαστράτος
Μάλιστα και ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισκεφθεί την εταιρεία Παπαστράτος, την οποία παρουσίασε ως παράδειγμα μιας επιχείρησης που όχι απλώς συνεχίζει να επενδύει και να προσλαμβάνει αλλά δημιουργεί και νέες σχέσεις ανάμεσα στην διοίκηση και το προσωπικό.Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, που δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας, της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της, τόνισε τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του για το ενδιαφέρον που δείχνουν και θα δείξουν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές για επενδύσεις στη χώρα μας.
Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη αν πρωτίστως δεν φροντίσουμε να στηρίξουμε τον βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος». Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που εισάγεται σήμερα στη Βουλή και το οποίο προσπαθεί να καταπολεμήσει φαινόμενα που έχουν γίνει «καθεστώς» στις εργασιακές σχέσεις, όπως η απλήρωτη, η αδήλωτη, η υποδηλωμένη εργασία.
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και από την Αχτσιόγλου
Η υπουργός Εργασίας, αν και αποδέχθηκε την νέα επιχειρησιακή σύμβαση στην Παπαστράτος και εκείνη επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη οτι δήθεν θέλει την κατάργηση της αργίας του Σαββάτου!!
Νόμιζα ότι, μετά την εξαγγελία του για το τέλος του 8ώρου, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μας επιφύλασσε άλλες εκπλήξεις. Αλλά ναι, τελικά, σήμερα, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εξήγγειλε την 7ήμερη εργασία».
Επίθεση και από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο
Στο ίδιο μήκος κύματος κριτικής με το μέγαρο Μαξίμου, κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος έγραψε στα social media: «Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τον άκουσα να μιλάει για την υιοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Έπρεπε να το ακούσω 2η και 3η φορά. Ακόμη και για τον κύριο Μητσοτάκη, του ξεπερασμένου 8ωρου και της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, η θέση αυτή ξεπερνά κάθε όριο». Είναι θέση που θα άρμοζε σε βιομήχανο ή φεουδάρχη του 17ου αιώνα. Να μην του επιτρέψουμε να μας γυρίσει εκεί!».