Τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσει η αγορά από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Γιώργο Αυτια (ΣΚΑΪ) κάνοντας έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα για να μην οδηγηθούν και πάλι σε κλείσιμο.
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών για τα SMS δεν αφορά στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού, αλλά ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο.
«Όταν έχεις στείλει το μήνυμα 2 για ψώνια, μπαίνεις σε όποιο κατάστημα θέλεις, αρκεί να έχει χώρο. Κάθε κατάστημα, με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα πρέπει να έχει αναρτήσει στην είσοδο σε εμφανές σημείο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να έχουν μέσα με βάση τα τετραγωνικά τους» προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών, αλλά να ξέρουν και οι πελάτες, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως επισήμανε «εμείς δε φοβόμαστε για διασπορά του ιού εντός των καταστημάτων. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα τηρήσουν τα μέτρα. Η ανησυχία μας είναι να μη υπάρξει συνωστισμός έξω από τα καταστήματα. Για αυτό τον λόγο διευρύναμε και το ωράριο και βάλαμε και την Κυριακή, για να διαμοιράσουμε τον κόσμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό εύρος».
Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση δε θα περιμένει τους ειδικούς να πει αν αυξήθηκαν τα κρούσματα. «Αν δούμε φαινόμενα συνωστισμού, θα τα κλείνουμε. Θα παρεμβαίνουμε προληπτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι την άλλη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ αποκάλυψε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την Επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών. «Το εισηγήθηκαν γιατί πολλοί συμπολίτες μας εξοφλούν λογαριασμούς στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ και τώρα που είναι κλειστά πηγαίνουν στις τράπεζες.
Άρα, η λειτουργία τους θα μπορούσε να αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό και την πίεση στις τράπεζες. Ωστόσο, η Επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή».
Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι σχολές οδηγών, ωστόσο τα γυμναστήρια είναι δύσκολο να ανοίξουν.
Τέλος, αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τα καταστήματα, κατά σύσταση των ειδικών, για μεγαλύτερη ασφάλεια. «Θα κρατήσω δύο αιτήματα των ειδικών και θα ζητήσω από τους εμπορικούς συλλόγους να τηρηθούν. Το ένα είναι όσα καταστήματα μπορούν να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα απολύμανσης του αέρα και το δεύτερο αν μπορούν οι επιχειρήσεις, ειδικά τις πρώτες μέρες λειτουργίας, να κάνουν στο προσωπικό τους rapid test».
«Χάθηκε» τζίρος 13 δισ. ευρώ από την αγορά το τρίτο τρίμηνο
Σημαντική μείωση εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο του 2020 ο τζίρος των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας, δείγμα της επίδρασης του κορωνοϊού στην πορεία του εγχώριου ΑΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε σε 69,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 15,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019.
Πρόκειται για μείωση της τάξης των 13 δισ. ευρώ, τα οποία έγιναν «καπνός» από την ελληνική οικονομία, ως απόρροια της καθίζησης της τουριστικής κίνησης αλλά και των περιοριστικών μέτρων.
Τη μεγαλύτερη κάμψη εμφάνισαν οι επιχειρήσεις των τομέων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, οι οποίοι συρρικνώθηκαν κατά 50,4%. Τη μικρότερη μείωση εμφάνισαν οι επιχειρήσεις στον τομέα ορυχείων και λατομείων (-0,8%).
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις ττους τομείς δημόσιας διοίκησης και άμυνας, καθώς και υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ο τζίρος του γ’ τριμήνου διαμορφώθηκε σε 7,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 33,1% σε σχέση με το 2019.
Την υψηλότερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις των κλάδων καταλυμάτων και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων (-61,6%). Η μικρότερη πτώση σημειώθηκε στον κλάδο της κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος (-6,5%).
Στον αντίποδα, η εντονότερη αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο της εκπαίδευσης, ο οποίος εμφάνισε κύκλο εργασιών κατά 2,2% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.
Συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο , τον Νοέμβριο τέθηκαν επιπρόσθετα 41 επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στον κλάδο των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες και 737 επιχειρήσεις, οι οποίες ανήκουν στον κλάδο της ανθρώπινης υγείας.