Με τη χώρα να μπαίνει για δεύτερη φορά στον «πάγο» σε λιγότερο από 6 μήνες, το ερώτημα που μοιραία γεννάται είναι εάν η τριών εβδομάδων καραντίνα που ανακοινώθηκε, θα καταφέρει αναχαιτίσει την πανδημία και βέβαια πότε θα τελειώσει…
Κατά το πρώτο κύμα, η περίοδος «Μένουμε Σπίτι» διήρκεσε 45 ημέρες με σκοπό να εκμηδενιστεί η κυκλοφορία του ιού. Τώρα, ωστόσο, το κριτήριο είναι η αποσυμπίεση του ΕΣΥ.
Η επιδημιολογική «έκρηξη» των τελευταίων ημερών, «σφράγισε» την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων για την επιβολή απαγορευτικού εδώ και τώρα.
«Η εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα, ήταν κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να έρθουν πιο γρήγορα τελικά».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 62% των κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού είναι σήμερα καλυμμένες. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα.
Πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορωνοϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών. «Το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα κρούσματα ώστε να μπορεί να διαχειριστούμε την κατάσταση έτσι όπως ήταν εφικτό και πριν την έξαρση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες».
Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις 30 Νοεμβρίου η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά να παίρνει ανάσες κανονικότητας. «Σε μια βδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε, σε δύο με τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε πού έχουμε φτάσει».
Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί στους 50. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο. «Μέχρι τέλος Νοεμβρίου αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, σταδιακά μετά λοιπόν θα γίνει άρση των μέτρων».
Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν και μετά την άρση της καραντίνας, ενώ η μάσκα θα μας συνοδεύει μέχρι και την άνοιξη.