H χώρα μας θα προμηθευτεί 590.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, 200.000 δόσεις της Moderna στα τέλη του Ιανουαρίου και 750.000 δόσεις εμβολίου της Astra Zeneca γύρω στις 10 Φεβρουαρίου.
Αρχές Ιανουαριου θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα εμβολιασμών στη χώρα μας, καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.
Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολιών για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέχρι τις 10 Φεβρουάριου, σε διάστημα, δηλαδή, ενός μήνα, υπολογίζεται ότι θα γίνουν συνολικά 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Με βάση το σχέδιο, το οποίο εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα θα έχει το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές, και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες. Θα ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτικός. Παρ’ όλα αυτά θα υπάρξει εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να πειστούν για την αναγκαιότητά του όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός – Τα εμβολιαστικά κέντρα και ο ρόλος της άυλης συνταγογράφησης
Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Υγείας εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία των υποδομών, οι οποίες θα αφορούν τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη διανομή των 25 εκατομμυρίων δόσεων.
Σε όλη τη χώρα με βάση το σχέδιο θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας κι άλλες υποδομές τις πρωτοβάθμιας υγείας. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξουν και κινητά συνεργεία, τα οποία θα εμβολιάζουν τις ιδιαίτερως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Αυτά θα μπορέσουν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες το μήνα. Ωστόσο αν έρθουν περισσότερα εμβόλια μπορεί να αναπτυχθούν και νέα εμβολιαστικά κέντρα. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε πολίτες θα χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με το σχέδιο για τους εμβολιασμούς, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό είτε με sms είτε τηλεφωνικά είτε και μέσα από το διαδίκτυο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση.
Aυλη συνταγoγράφηση
Με βάση την ιδέα στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσοι έχουν ήδη εγγραφεί στην άυλη συνταγoγράφηση θα λάβουν αυτόματα email και μήνυμα στο κινητό τους, με την προτεινόμενη ώρα και μέρα ραντεβού στο πλησιέστερο κέντρο εμβολιασμού, που ο παραλήπτης θα πρέπει απλώς να αποδέχεται.
Εφόσον, δηλαδή, κάποιος έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση -και αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 860.000 συμπολίτες μας το έχουν ήδη πράξει- το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα, με τον πολίτη να ενημερώνεται μέσω SMS ή και e-mail γι’ αυτό, με βάση τα στοιχεία που θα έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο σύστημα».
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απευθύνει μάλιστα έκκληση στους πολίτες – και κυρίως στους νεότερους που κατά κανόνα είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες – να ξεκινήσουν τη σχετική εγγραφή με έμφαση πρωτίστως στα ηλικιωμένα μέλη των νοικοκυριών.
Παράλληλα, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνσης έχουν σχεδιαστεί κι άλλοι τρόποι μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στο gov.gr που θα αναπτυχθεί αλλά και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας για όσους δεν έχουν εξοικείωση με ψηφιακά συστήματα. «Με αυτά τα πολλαπλά κανάλια εκτιμούμε πως θα είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε σημαντικά τη διαχείριση μιας ιδιαίτερα απαιτητικής διαδικασίας εθνικής σημασίας» αναφέρει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.