Οι προσδοκίες για τη συνάντηση με τον Μακρόν είναι υψηλές αφού πέραν της συναντίληψης που υπάρχει σε πολλά ζητήματα που αφορούν την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επιστροφή των σχέσεων με τη Γαλλία στην αναβίωση του συνθήματος “Ελλάς- Γαλλία Συμμαχία”, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων στην Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν συμφωνούν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που παραδοσιακά είναι αρκετά καλές, πρέπει να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω και να εξελιχθούν σε “συμμαχικές” εν’ όψει των μεγάλων αλλαγών που προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος.
Εν συνεχεία και συγκεκριμένα στις 29 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ α τετ του υπό τον νέο του ρόλο με κ. Μέρκελ, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στη Χάγη όπου στο διήμερο της παραμονής του εκεί (2-3 Σεπτεμβρίου) να συναντηθεί με τον ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.
Θεωρείται δεδομένο ότι η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά πλέον σε νέο πλαίσιο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει από το ξεκίνημα της πρωθυπουργίας του το δικό του στίγμα, να χαρτογραφήσει δηλαδή τη δική του οικονομική ατζέντα, μέρος της οποίας θα αποτελέσουν οι κοινοτικές διαπραγματεύσεις.
Δεν είναι μόνο η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ο στόχος άλλωστε είναι να ενεργοποιηθεί το 2021.
Ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει το συντομότερο δυνατόν κοινωνούς της φιλοσοφίας του και των αλλαγών που επιδιώκει τους ομολόγους του με μοναδικό ζητούμενο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.
Ο πρώτος κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού, θα ολοκληρωθεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την μετάβασή του στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020. Ενδεχομένως τότε να μπορέσει να αναγγείλλει κι ένα καλό νέο για την ελληνική οικονομία.