Πρόβα πολέμου από την Τουρκία: Προκλητικοί χάρτες της Άγκυρας για το Ορούτς Ρέις

πρόβα-πολέμου-από-την-τουρκία-προκλητ

Πρόβα πολέμου από την Τουρκία: Προκλητικοί χάρτες της Άγκυρας για το Ορούτς Ρέις

Οξύνει τη στάση της η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εξαπολύοντας μέχρι και απειλές πολέμου, δια στόματος συμβούλου του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη NAVTEX βόρεια της Κύπρου για έρευνες του Oruc Reis, προκαλεί εσωτερικό «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση Ερντογάν, που κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση της χώρας του πως οπισθοχωρεί στα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαψεύσει τον ισχυρισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι «συνεχίζουμε στη Γαλάζια Πατρίδα».

Οι προκλητικοί χάρτες της Άγκυρας για το Oruc Reis: «Συνεχίζουμε στη Γαλάζια Πατρίδα»
Στις κατηγορίες της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση ουσιαστικά υποχωρεί με τις νέες έρευνες του Oruc Reis», διαγράφοντας τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», απάντησε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σημειώνοντας ότι «συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα», ενώ στην ανακοίνωσή του συμπεριέλαβε και χάρτες με την υφαλοκρηπίδα.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε έξοδο του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου, με νέα Navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, έως και τις 21 Δεκεμβρίου.

«Οι περιοχές στις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές απαιτήσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας (Εικόνα 1) της οποίας τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 και καθορίστηκε και από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” 2011», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «με φήμες και αναληθείς ισχυρισμούς βλάπτονται οι εθνικές δραστηριότητες στην ‘‘Γαλάζια Πατρίδα’’», τονίζοντας προκλητικά πως οι δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται πιο έντονα από ποτέ.

Προσθέτει ότι σε αυτό το πλαίσιο, «η περιοχή που απαιτείται για το σκάφος σεισμικής έρευνας Orus Reis στα νοτιοδυτικά του κόλπου Mερσίνης (Εικόνα 2) δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση της NAVTEX. Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα».

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί διαχρονικά να συμβάλλει σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, προωθώντας σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασία και ανάπτυξη για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη Μεσογειακή Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) 2021.

Όπως επεσήμανε, «είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να ευοδωθεί η συνεργασία αυτή, οι διεθνείς και περιφερειακοί εταίροι μας να τηρούν τις ίδιες αρχές, δηλαδή τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» και τόνισε πως καμία χώρα δεν πρέπει να θεωρεί ότι εξαιρείται από αυτά τα κριτήρια.

«Δυστυχώς, δεν μοιράζονται όλοι στη γειτονιά μας το όραμά μας, την προώθηση δηλαδή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων χωρών και λαών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να σταλεί το μήνυμα ότι η απάντηση στις κοινές μας προκλήσεις έγκειται αποκλειστικά στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να διερευνήσει μορφές συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες», σημείωσε. «Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε όλη της την επικράτεια, από κάθε πρόκληση και απειλή, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στην UNCLOS».

«Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη συνεργασία», επεσήμανε. «Αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι περαιτέρω εντάσεις και απειλές κατά της σταθερότητας», πρόσθεσε. «Η μόνη απάντηση είναι η διατήρηση και η ενίσχυση του διεθνούς συστήματος το οποίο διέπεται από κανόνες. Η συνεργασία για την ασφάλεια είναι το πνεύμα και η κύρια αρχή του ΟΑΣΕ», σημείωσε.

Όπως σημείωσε άλλωστε ο κ. Δένδιας, «δεν έχει υπάρξει άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία μας, που η ανάγκη για συνεργασία να είναι πιο επιτακτική», αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας με την πανδημία COVID-19 και την κλιματική κρίση το καλοκαίρι.

«Η περιοχή της Μεσογείου επλήγη σοβαρά. Το κύριο δίδαγμα που αποκομίσαμε από την πανδημία είναι ότι μια παγκόσμια κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω μίας παγκόσμιας, συλλογικής αντίδρασης», σημείωσε. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με συνεργασία και αλληλεγγύη, καθώς έχει ήδη δωρίσει 1,69 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, από τις οποίες 460.000 εστάλησαν σε συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και 700.000 σε χώρες της Μεσογείου, όπως στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη.

«Η συνεργασία δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα», κατέληξε, σημειώνοντας πως αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να εφαρμόσουμε, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, αλλά και άλλες κοινές απειλές όπως το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα και η εμπορία ανθρώπων.

«Αιτία πολέμου» ο εξοπλισμός των ελληνικών νησιών του Αιγαίου

Την ίδια στιγμή, τραβάει επικίνδυνα το σχοινί στα άκρα η Τουρκία καθώς δεν αρκείται μόνο να αξιώνει αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα εξαπολύοντας ανοιχτές απειλές πολέμου δια στόματος συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

«Το κοινοποίησε στον ΟΗΕ και είναι αιτία πολέμου»

Ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, θέτει ένα ακόμα casus belli για το Αιγαίο χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» των εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, τη στιγμή ωστόσο που η Άγκυρα διατηρεί στα παράλια της μικρασίας το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο.

Μιλώντας στο CNN Turk, που τον φιλοξενεί τακτικά αναλύοντας και παρουσιάζοντας τις ακραίες θέσεις του, ο Τζασίν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και σχολίασε:

«Αγοράζουν όπλα από το Ισραήλ, την Αμερική, την Γαλλία, την Γερμανία. Αγοράζουν τορπίλες βαρέως τύπου, αλλά ιδιαίτερα αυτά που παίρνουν από το Ισραήλ είναι πολύ επικίνδυνα» και επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, προχωρώντας ωστόσο ένα βήμα παραπέρα αυτή τη φορά καθώς χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» για την Τουρκία τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών.

«Λένε πως αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάννης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου» τόνισε ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Παίζει το ρόλο του λαγού της τουρκικής κυβέρνησης;

Μένει να φανεί αν αυτές οι δηλώσεις απηχούν ευρύτερες διεργασίες στους κόλπους της κυβέρνησης Ερντογάν, αν δηλαδή πρόκειται για κάποια «αστοχία» και μεμονωμένη πρωτοβουλία του Μεσούτ Χακί Τζασίν ή αν παίζει το ρόλο του λαγού της τουρκικής κυβέρνησης και θέλει σε πρώτη φάση να τσεκάρει τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις, καθώς τέτοιου τύπου δηλώσεις δεν συνηθίζονται στα διπλωματικά χρονικά παρά μόνο σε εξαιρετικά ανώμαλες περιόδους στις διεθνείς σχέσεις.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση και αυτό έχει τη σημασία του.

Οι δηλώσεις αυτές του Τζασίν ουσιαστικά θέτουν μια ακόμα «αιτία πολέμου» που είναι το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου και άπτεται του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας της χώρας, ενώ μέχρι σήμερα έθεταν ως casus belli, (αιτία πολέμου) το δικαίωμα της Ελλάδας στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.Δείτε επίσης.