Το νέο στέλεχος του ιού που έκανε την εμφάνισή του στην Βρετανία προκάλεσε την ανησυχία των ειδικών καθώς δείχνει στις πρώτες μελέτες πως προκαλεί αυξημένη μεταδοτικότητας. Αλλωστε ήδη οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη διακόψει τις συνδέσεις τους με το Νησί, ενώ άλλες έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα.
Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρει σε ανάρτησή του πως «η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική» και στη συνέχεια παραθέτει κάποιους λόγους που τον κάνουν να συστήνει ψυχραιμία.
Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη
Εξακολουθώ να είμαι πολύ σκεπτικός για την επίδραση της μετάλλαξης που λένε ότι πιθανόν να μεταδίδεται ευκολότερα (την οποία και ανέφερα την προηγούμενη εβδομάδα).
Να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική (αναπτύχθηκε ανεξάρτητα). Επίσης έχει βρεθεί ΚΑΙ στην Ουαλία (αν και δεν φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω) όπου αναπτύχθηκε ανεξάρτητα.
Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία.
Συστήνω λοιπόν ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ακόμα και αυτοί που βαράνε τα “καμπανάκια” λένε ότι διατηρούμε το σχέδιο ως έχει. Κρατάμε τα μέτρα και περιμένουμε τα εμβόλια που όλοι παραδέχονται ότι η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει.