Ισχυρές και συντονισμένες πιέσεις ασκούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα και η Κύπρος για πιο σκληρή απάντηση στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, η Αθήνα και η Λευκωσία κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες πιέζουν, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να σκληρήνει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα.

Δύο εβδομάδες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. συζήτησαν το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων, η Ένωση δεν έχει ακόμη καταφέρει να πείσει την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των πρόσφατων προκλήσεων της Τουρκίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, προσερχόμενος στη σύνοδο.

Η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η
Τουρκία έχει ένα περιθώριο «εβδομάδων» για να αναθεωρήσει τη στάση της και να σταματήσει τις προκλήσεις, αρνήθηκαν όμως να δώσουν τελεσίγραφο, όπως θα επιθυμούσαν η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».