Οξύνεται η κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας για την Ουκρανία. Την ώρα που νέες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις στην Ευρώπη, δήλωσε: «Οι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές και στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».
Ρωσία: “Καταστροφικό βήμα” η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη
Κατηγορίες προς τις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως η Αμερική προσπαθεί να ωθήσει τη Ρωσία να μπει σε πόλεμο με την Ουκρανία. Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τις ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, στο οποίο θέλει να προσχωρήσει η Ουκρανία.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θα συναντηθεί “σύντομα” με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία. “Σύντομα θα μιλήσω (με τον Πούτιν) στη Μόσχα για τα αναγκαία θέματα. Χρειάζεται μια συντονισμένη πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ”, είπε ο Σολτς στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ZDF. Ο καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 7 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι «εντός των προσεχών ωρών» θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, για την κρίση στην Ουκρανία. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.
Ο ΣΤΟΛΤΕΛΜΠΕΡΓΚ
«Χαιρετίζω την απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πρόσθετες δυνάμεις στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενισχύοντας περαιτέρω τη συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται πέρα από άλλες πρόσφατες συνεισφορές των ΗΠΑ στην κοινή μας ασφάλεια – συμπεριλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο ίδιος προσέθεσε ότι «άλλοι Σύμμαχοι συνεισφέρουν επίσης με πρόσθετες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ από εδάφους, από αέρος και από θαλάσσης. Αυξήσαμε την ετοιμότητα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και εξετάζουμε την ανάπτυξη πρόσθετων ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Οι αναπτύξεις μας είναι αμυντικές και αναλογικές και στέλνουν το σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».
«Καθώς αντιμετωπίζουμε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη συνεχίζουν να είναι ενωμένες στο ΝΑΤΟ, αποφασισμένες να διατηρήσουν τη συλλογική μας αποτροπή και άμυνα ισχυρή» κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ
Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη περίπου 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, εν μέσω του διαφαινόμενου αδιεξόδου στην κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας, σε μια απόφαση, που, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αποτελεί ένδειξη της ετοιμότητας των ΗΠΑ να υπερασπιστεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Μια πηγή με γνώση των λεπτομερειών του όλου σχεδίου ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι 1.700 στρατιώτες θα φύγουν από την αμερικανική βάση Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα για την Πολωνία και άλλοι 300 από τη βάση αυτή προς τη Γερμανία. Περίπου 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Γερμανία θα κατευθυνθούν προς τη Ρουμανία.
Το Πεντάγωνο λέει ότι δεν αποκλείει την επιπλέον ανάπτυξη στρατευμάτων πέραν αυτών που ανακοινώνονται σήμερα, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Το Πεντάγωνο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, όμως διατύπωσε την ελπίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επιλέξει μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. «Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι έχει αποφασίσει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», είπε ο Κίρμπι.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο: «Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου και τις προτάσεις του υπουργού (Λόιντ) Όστιν, το υπουργείο θα μετακινήσει ανατολικότερα ορισμένες μονάδες που βρίσκονται σταθμευμένες στην Ευρώπη».
«Αυτές οι δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία», υπογράμμισε. «Αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι μόνιμες, ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες συνθήκες».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει “παρά την ειρήνη”, αλλά υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να αμυνθεί απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής, επιμένοντας στην ανάγκη “προληπτικών” κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Ορισμένες δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία ή η Πολωνία αποφάσισαν να παραδώσουν όπλα στην Ουκρανία μπροστά στον φόβο μιας ρωσικής επίθεσης.
“Αυτά τα όπλα, είναι της άμυνας, δεν σκεπτόμαστε παρά την ειρήνη, παρά το τέλος της κατοχής των εδαφών μας, μόνο μέσω της διπλωματικής οδού”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
“Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε κομμάτι γης, δεν θα εκχωρήσουμε τα εδάφη μας, όποιο κι αν είναι το τίμημα”, πρόσθεσε, επιμένοντας στην ανάγκη “προληπτικών μέτρων” προκειμένου να αναχαιτισθεί η Ρωσία.